FUP nabavio “cestovni tenk spreman za apokalipsu”, za volan odmah sjeo Ramo Isak

Specijalna jedinica Federalne uprave policije (FUP) danas je dobila novo oklopno vozilo Roshel Senator APC.Roshel Senator APC koristi se u policijske svrhe, a glavne uloge vozila su patrolne i izviđačke misije, komandovanje, transport i podrška jedinicama za specijalne operacije, antiterorističke operacije i specijalne akcije u različitim vremenskim uvjetima.Nivo zaštite B7 opremljen sa termalnim i NV kamerama kao i dnevnim kamerama 360 stepeni.

Bolji poznavatelji vozila ovaj model nazivaju i “cestovnim tenkom spremnim za apokalipsu”.Kako saznajemo, novo oklopno vozilo samo je dio započetih ukupnih ulaganja u opremanje FUP-a, a posebno u specijalnu jedinicu.

NAPREDNI OKLOPNJACI

MUP Tuzlanskog kantona nabavlja vozila koja koriste vojska Ukrajine i NASAU planu je nabavka još najmanje dva ovakva vozila, oružje, dronovi, taktičke uniforme, servisiranje većeg helikoptera, a pojačane su i obuke policijskih službenika FUP-a te su planirane i pokazne vježbe sa kantonalnim MUP-ovima.Inače, MUP TK je danas dobio još dva ovakva vozila.Roshel je relativno mlada kanadska kompanija osnovana 2016. godine, ali se već dokazala u proizvodnji oklopnih vozila te njene proizvode koristi NASA te policijske agencije u Kanadi i SAD.

Senator prema specifikaciji imaju balističku zaštitu do kalibra 7.62 mm. Vozilo je testirao Nacionalno istraživačko vijeće Kanade, , kako bi se potvrdio njegov statički prag prevrtanja i karakteristike odziva na prevrtanje.Vozilo je pokazalo najbolje performanse bočnog nagiba u klasi konstantno dostižući oznaku od 39 stepeni na obje strane. Na vozilo je moguće montirati mitraljeze kalibra 7.62 mm ili 12.7 mm.

klix.ba