Edin Džeko ekskluzivno iz Milana: Igrat ću dok me tijelo sluša, idemo po nove pobjede s BiH!

Edin Džeko odigrao je 124 utakmice za reprezentaciju Bosne i Hercegovine i još je najvažnija poluga bh. nacionalnog tima. Sa 37 godina ima višestruku ulogu, kako na terenu tako i u svlačionici, a nije da nije pokušavao privoljeti određene igrače da obuku dres Bosne i Hercegovine.

Bilo je velikih igrača u bh. fudbalskoj historiji, a Džeko je sigurno jedan do onih koji se mogu svrstati u red najvećih.U ekskluzivnom razgovoru za “Dnevni avaz” Džeko je govorio o svojoj karijeri, reprezentaciji BiH, mladim igračima, Interu…

Početak uvijek težakNaravno, uvijek se postavlja pitanje trajanja njegove karijere s obzirom na to da ima punih 37 godina.- Igrat ću dok god uživam u igranju i, naravno, dokle god mogu praviti prevagu. Iako imam 37 godina, i dalje se osjećam jako dobro. Osjetim da još mogu igrati na visokom nivou i, dok god u meni bude taj osjećaj – igrat ću, ali, naravno, i slušati svoje tijelo, kakve mi signale šalje.

Zasad šalje odlične – kaže kapiten reprezentacije BiH Edin Džeko.Iza bh. nacionalnog tima su dva ogleda. Džeko je zbog bolova u leđima nastupio tek malo u drugom poluvremenu duela protiv Slovačke, ali imamo tri boda iz dva ogleda.- Novi je početak uvijek težak. Selektor je imao malo vremena da pripremi ove dvije utakmice, barem kada je u pitanju uigravanje ekipe, jer smo se prvi put vidjeli svi zajedno svega nekoliko dana prije susreta protiv Islanda.

U toj utakmici se vidjelo da imamo kvalitet, da posjedujemo energiju, ali jasno je bilo i da ima mana, koje su izašle na vidjelo u utakmici protiv Slovačke. Imamo mladu ekipu, željnu učenja, dokazivanja i vjerujem da će, kako vrijeme bude odmicalo, to izgledati mnogo bolje i kvalitetnije.

Odigrali smo tek dva susreta, a već sada je jasno da u našoj grupi svi mogu iznenaditi svakoga. Bit ćemo oprezni i dat ćemo sve od sebe da u narednom kvalifikacionom prozoru osvojimo nove bodove – najavljuje napadač Intera.+4Reprezentacija je očigledno iznjedrila i neka nova imena. Džeko je uvijek bio neko ko je spreman pomoći mladim igračima.

Sada su u reprezentaciji mladići poput Dedića, Tahirovića, Gazibegovića…Imaju neosporan kvalitet- Imaju kvalitet, to je neosporno i dobro su se uklopili u ekipu. Bitno je da su spremni učiti od nas, starijih, a mi im pomažemo našim iskustvom. Imaju podršku starijih i iskusnijih igrača, a jako je bitno da osjete i podršku i povjerenje stručnog štaba, ali i podršku s tribina.

Puno je lakše za njih igrati kada nisu pod pritiskom i kada je svaki njihov dobar potez nagrađen aplauzom. Sjajni su momci, koji već sada igraju važne uloge u svojim ekipama i vrijeme radi za njih kada je u pitanju reprezentacija – poruka je bh. kapitena.Inter ove godine vodi žestoku bitku za plasman u Ligu prvaka, ali je još u igri za ovaj veliki trofej u tekućoj sezoni.

Mnogi će reći, osvajanje Lige prvaka za Džeku bila bi kruna karijere.- Liga prvaka je najteže klupsko takmičenje za osvajanje. Igramo dvije utakmice protiv Benfike, koja je odlična ekipa, ali napravit ćemo sve što je u našoj moći da pokušamo izboriti polufinale. Idemo korak po korak – naglasio je Edin Džeko za “Dnevni avaz”.

avaz.ba