Dodikovi” ambasadori odbili Konakovićevu instrukciju da obilježe Dan nezavisnosti BiH

Ambasadori BiH koji su pod kontrolom predsjednika RS-a Milorada Dodika uputili su pismo u kojem kritikuju ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakoviča zbog naložene instrukcije o obilježavanju1. marta – Dana nezavisnosti BiH.

Ova sramotna praksa ignorisanja državnih praznika se ponavlja iz godine u godinu, a sada ambasadori koje je imenovao Milorad Dodik za vrijeme svog mandata u Predsjedništvu BiH nastavljaju udare na bh. institucije, a trenutna meta je Konaković.”

Ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković, dostavljajući instrukciju svim ambasadama i generalnim konzulatima BiH da obilježe 1. mart, nepostojeći Dan nezavisnosti BiH, u kojoj daje neprihvatljivo tumačenje osnovanosti obilježavanja ovog datuma, zloupotrebljava funkciju ministra isto kao što je radila i njegov prethodnik Bisera Turković”, naveli su u pismu.

Diplomate i uposlenici ambasada širom svijeta koje bi trebale predstavljati interese BiH i slaviti državne praznike, a ne raditi po željama i instrukcijama stranačkog šefa koji zagovara raspad BiH, su saopćile da ambasadori i generalni konzuli BiH iz reda srpskog naroda neće postupiti po instrukciji šefa bh. diplomatije.Sada je na Konakoviću da se odredi prema neposlušnosti ambasadora BiH kojima je on nadređen i pokuša zaustaviti praksu koja šteti ugledu BiH u svijetu, koji već odavno okaljan.”

Ovakva praksa ne ide u prilog njegovim najavama da će popraviti loše stanje u Ministarstvu vanjskih poslova koje je zatekao nakon brojnih zloupotreba njegovog prethodnika Bisere Turković, a koja se služila istim metodama i praksom da dodatno uruši odnose tri konstitutivna naroda i spoljnopolitičku poziciju BiH u svijetu”, naglašava se u saopštenju ambasadora “pobunjenika”.

Saopštenje su potpisali ambasadori i generalni konzuli BiH: Aleksandar Vranješ, Biljana Gutić Bjelica, Bojan Vujić, Bojana Kondić Panić, Boro Bronza, Vera Sajić, Dragan Јaćimović, Duško Kovačević, Željko Samardžija, Zdravko Begović, Koviljka Špirić, Marko Milisav, Milica Ristović Krstić, Milorad Živković, Siniša Bencun, Siniša Berjan, Siniša Mihailović, Slaviša Ćeranić.

Podsjetit ćemo da se ova skandalozna praksa ponavljala i za vrijeme prethodne ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković. Tada su ambasadori iz reda srpskog naroda odbijali obilježiti Dan državnosti BiH, Dan nezavisnosti BiH, a nisu željeli spustiti zastavu BiH na pola koplja povodom obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici 11. jula.

klix.ba