Bećirović: Da nije bilo 1. marta, danas bi BiH imala status Šumadijskog okruga u Srbiji

Nakon polaganja cvijeća na Šehidskom mezarju Kovači, član Predsjedništva BiH Denis Bećirović poslao je snažnu poruku povodom Dana nezavisnosti BiH.Bećirović smatra da je 1. mart jedan od najznačajnijih datuma u hiljadugodišnjoj historiji BiH.”

Malo je država na svijetu koje su stekle nezavisnost sa tako velikom podrškom stanovnika na referendumu za nezavisnu i suverenu državu, kao što je to bilo s BiH.

Odgovorno tvrdim da nije bilo opstrukcija u pojedinim općinama u BiH, ta blizu dvotrećinska većina za nezavisnu, suverenu i nedjeljivu BiH bi bila još veća”, tvrdi Bećirović.Član predsjedništva također smatra da je ovaj datum od izrazitog značaja jer je 1. mart i demokratsku volju građana priznala cijela Evropa i cijeli svijet.”

To je prijelomni momenat u historiji BiH. Da nije bilo 1. marta i većinske volje građana i naroda BiH da žive u slobodnoj, nezavisnoj i cjelovitoj državi danas bi granice velike Srbije bile na liniji Karlobag – Ogulin – Virovitica”, kaže Bećirović.

Obratio se i onima koji negiraju Dan nezavisnosti BiH, te kazao da je njegov stav potpuno jasan.”Svi će prije ili kasnije morati početi poštivati državu BiH i Ustav BiH, ali i ovaj legalni državni praznik BiH. Na ovaj praznik svi mogu biti ponosni. Mi da nismo odlučili da budemo u nezavisnoj, slobodnoj i suverenoj državi, danas bi BiH imala status šumadijskog okruga u Srbiji.

Takvo poniženje hiljadugodišnje historije BiH nisu mogli dozvoliti građani BiH. Mi smo ponosni ljudi koji žele da žive ravnopravno i slobodno. Mi želimo BiH jednako komotnu za svakog čovjeka, sve građane i narode”, poručuje Bećirović.Dodao je da u tom smislu, snage koje se bore za demokratsku, evropsku i euroatlantsku BiH u narednom period bit će sve jače.”

Oni koji žele diskriminaciju, segregaciju i žele da nastave s projektima podjele BiH unaprijed su osuđeni na poraz”, kazao je, između ostalog, Denis Bećirović.

Osvrnuo se i na budućnost Bosne i Hercegovine i njenih građana, te jasno kazao šta se mora učiniti kako bi situacija u državi bila bolja.”

Moramo svi ubrzati naš evropski i euroatlantski put. Moramo se okrenuti ekonomskim reformama, životnim pitanjima, upravo onim pitanjima o kojima i sam često govorim. Moramo pozvati separatističke političare da prestanu ugrožavati sigurnost u našoj državi, moramo izgraditi stabilan ekonomski, pravni i politički ambijent, kako bi smo imali više investicija, a to znači više radnih mjesta, više sigurnosti i kvalitetniju budućnost BiH”, zaključio je Denis Bećirović u svom obraćanju povodom Dna nezavisnosti BiH.

klix.ba