Dodikova paljba u NSRS-u: Nakon Ustavnog suda u RS-u zabranit ću i SIPA-u i Tužilaštvo BiH

U toku je posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) na kojoj se razmatra od Prijedlogu zakona o neprimjenjivanju odluka koje donese Ustavni sud BiH, a na samom početku obratio se predsjednik manjeg bh. entiteta Milorad Dodik.

Dodik je na samom početku svog obraćanja na sjednici NSRS-a nastavio, starom retorikom, o tome da je “Ustavni sud BiH izgubio živce” te da je pokazao da je “inkvizicijski”.Prema njegovom mišljenju, sudije Ustavnog suda BiH su poltroni, prije svega stranaca, ali i domaćih političkih struktura.Osim priče o Ustavnom sudu BiH, Dodik se dotakao i djelovanja visokog predstavnika koje je za njega također “neustavno” i “antidejtonsko”.

Potom je nastavio pričom protiv Ustavnog suda BiH – najveće pravosudne institucije u državi.”Donoseći odluke izvan ustava, koristeći političku silu, pokušavajući održati neodrživa rješenja, Ustavni sud se potpuno delegitimisao. Pokušava da reguliše suštinske odnose u BiH, da prebaci odgovornost da regulisanje imovine.

Dvoje sudija Srba koji su više bili kao pobuna i dokaz da je tu nešto funkcionisalo, svejedno su bili isključeni iz sistema odlučivanja, promovišući centralističku politiku bošnjačke političke elite zajedno sa strancima”, poručuje Dodik.BANJA LUKAObjavljujemo prijedlog zakona RS-a o neprimjenjivanju odluka Ustavnog sudu BiHPrema njegovim daljim riječima, Ustavni sud BiH u kontinuitetu krši Ustav BiH i nikako se ne može legitimisati kao neko ko je štitio Ustav i Dejtonski mirovni sporazum.”

Posljednja odluka je ključni dokaz njihovih namjera da putem većine, od tri stranca – Albanca, Švicarca i Nijemca – i dva člana koji su ratni predsjednik SDA Mirsad Ćeman i Seada Palavrić, donose neustavne odluke”, dodaje Dodik.Zbog svega toga, Dodik kaže da danas “rade ozbiljnu stvar” i da će od sada djelovati putem zakona.”Neprimjenjivanje odluka Ustavnog suda BiH je prva mjera, sljedeća mjera je zabrana rada SIPA-e i djelovanja Tužilaštva BiH i Suda BiH na teritoriji RS-a jer oni nisu ustavno konstituirani, nemaju ustavni osnov.

Oni su represivni organi prema RS-u. Međutim, ukoliko se desi politički dogovor, nećemo poduzeti te mjere”, najavljuje potom Dodik.”Ono što radim već godinama je uvijek maksimalna borba za RS i reakcija za sve stvari. Ovim danom ulazimo u sasvim novu priču, da na ovaj način imamo odnos prema Ustavnom sudu BiH kao što smo rekli da imamo prema visokom predstavniku”, ističe on.Naime, prijedlog je da su u Ustavni sud BiH iz FBiH bira šest sudija – tri Bošnjaka i tri Hrvata, a troje sudija iz RS-a.

Također, njihov prijedlog je da se odlučuje po kvorumu prema kojem će, prilikom donošenja odluka, morati biti prisutni svi.”Ne može nama neki Albanac, neki ‘šiptar’, da kaže šta možemo, a šta ne možemo. Naravno da mislim i znam da ima različitih mišljenja, uvjeren sam da ima mnogo onih koji kažu da ni ranije odluke nismo provodili. Ova republika je dovedena pred zid od kojih može ili da se odbaci ili da ostane tu”, riječi su Dodika.”

RS ima mehanizam i volim kad drugi znaju kako ćemo djelovati. Donese li Ustavni sud BiH neku odluku i onog trenutka je vrati na ponovno odlučivanje nekom sudu u RS-u i taj sud postupi po tome, istog trenutka ćemo doći ovdje i ukinuti taj sud. Svi zaposleni će ostati bez posla. Ako je rigorozno, izvinite molim vas, poštujte zakon RS-a”, najavljuje Dodik.Na kraju je istakao svoju podršku Vladimiru Putinu, kazavši da lider Rusije nije ugrožen, a da je je on kao predsjednik RS-a jači nego ikad.

Klix.ba