Dodik opet negirao genocid u Srebrenici i poručio Schmidtu da je potomak zločinaca

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik danas je na press konferenciji u Banjoj Luci ponovno otvoreno negirao srebrenički genocid.Komentirao je Dodik odluku visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta kojom je izmijenio Zakon o Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari, a kojom je Memorijalnom centru osiguran pristup šest miliona KM.

Ne postoji visoki predstavnik, sve je to nelegitimno i nelegalno. Tamo se nije desio genocid, to svi znamo, ali se stalno pokušava na jedan nasilan način na tome insistirati.

Potomak onih koji su ovdje činili najstrašnije zločine u Drugom svjetskom ratu nama ovdje nešto govori. Mi nećemo tu odluku objaviti u Službenom listu, ta odluka je pokriće za nerad i kriminal koji se tamo događa”, poručio je Dodik.

Ovo nije prvi put da Dodik negira genocid, iako je odredbama Krivičnog zakona nakon odluke bivšeg visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka, negiranje zločina genocida, ali i drugih zločina za koje postoje presude međunarodnih sudova i Suda BiH, kažnjivo zakonom od tri mjeseca do tri godine zatvora.

Kao i do sada, javnost ponovno očekuje konkretne korake Tužilaštva BiH koje bi konačno trebalo podići optužnicu u slučajevima negiranja genocida u Srebrenici.

klix.ba