Čović danas u Sarajevu s Trojkom nakon što je jučer “umirio” Dodika

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović za danas je najavio sastanak u Sarajevu s predstavnicima Trojke.”Sutra (danas) ću pokušati u Sarajevu razgovarati sa kolegama koje čine opciju stranaka, evo krenuli smo kao Osmorka šta god to danas značilo u političkom ambijentu, i vjerujem i dijelim optimizam da nema nijednog razloga da se Vlada FBiH brzo ne uspostavi”, najavio je lider HDZ-a.

On je kazao da svi partneri moraju biti mnogo energičniji i dinamičniji i da na tragu onoga što piše u zakonu i Ustavu FBiH se i realizira.”Vlada FBiH ne funkcionira u sastavu već četiri godine, a i nedostaju dvije-tri godine… Nadam se da će unutar bošnjačke političke scene shvatiti da je ovo aktuelan politički trenutak i da nikome u prilog neće ići blokade.

Nadam se da će HDZ s partnerima naći dovoljno mudrosti da se u Predstavničkom domu potvrdi Vlada Federacije”, rekao je Čović.Razgovore s Trojkom bi u narednim danima trebao imati i lider SNSD-a Milorad Dodik.

Kako saznajemo, Čović je jučer tražio od Dodika da ne blokira procese na državnom nivou zbog projekta plinovoda “Istočna interkonekcija” i da se pokušaju pronaći saglasnosti svih strana. Iako je SNSD-ov ministar Staša Košarac već najavio blokadu implementacije projekata u FBiH, u slučaju da Trojka ne podrži Istočnu interkonekciju, priča se nakon sastanka Dodika i Čovića promijenila pa su rokovi pomjereni.

Slično je jučer u Banjoj Luci tražila i predsjedavajuća Vijeća ministara BiH koja je naglasila potrebu da se spriječi preglasavanje i da se pokuša postići dogovor HDZ-a, SNSD-a i Trojke o svim pitanjima koji dolaze na dnevni red.

klix.ba