Dodik od Britanaca zatražio “bolji tretman” za osuđenog ratnog zločinca Karadžića

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik zatražio je od predsjednice Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove Graciele Gati Santana da intervenira kod britanske Vlade da odmah poduzme potrebne mjere kako bi se zaustavio navodni “zatvorski teror” protiv haškog osuđenika Radovana Karadžića.

Dodik od Britanaca zatražio "bolji tretman" za osuđenog ratnog zločinca Karadžića
Dodik od Britanaca zatražio "bolji tretman" za osuđenog ratnog zločinca Karadžića

Karadžić zbog ratnih zločina u BiH služi doživotnu kaznu zatvora na britanskom otoku Wight.

Dodik je istaknuo da “nema nijednog uvjerljivog razloga da se zatvorske vlasti prema Radovanu Karadžiću odnose na krajnje nehuman način i da mu uskraćuju osnovna ljudska prava zajamčena međunarodnim konvencijama i praksom takozvane rezolucije Nelsona Mandele”.

U pismu Santani Dodik kaže da je “njena dužnost” da u ime Mehanizma kojim predsjedava odmah pošalje nezavisnu komisiju u zatvor na otoku Wight, čiji bi se članovi lično uvjerili u uvjete u kojima Radovan Karadžić služi kaznu i s njim direktno razgovarali.

Izjavio je kako je siguran da će se potvrditi navodi o navodnom “beskrupuloznom maltretiranju i psihičkom iscrpljivanju od strane zatvorskih vlasti”.

“Na temelju neposrednog uvida i razgovora s Radovanom Karadžićem, jedina razumna odluka trebala bi biti da Mehanizam revidira svoju prethodnu odluku o njegovom smještaju u zatvor na otoku Wight i pošalje ga u jedan od zatvora u Evropi gdje njegova temeljna ljudska prava neće biti povrijeđena”, istaknuo je Dodik u pismu.

KLIX