Dodik: Dok ne dođe Zakon o Ustavnom sudu na dnevni red Vijeća ministara nećemo odlučivati o drugim zakonima

U Banjoj Luci završen je sastanak predsjednika RS Milorada Dodika s predstavnicima institucija RS, lidera stranaka i zastupnika iz RS u institucijama BiH. Nakon sastanka, novinarima se obratio Dodik.- Mi ćemo nastaviti da radimo isključivo koordinirajući naše interese i samo na takav način ćemo moći da donosimo odluke. RS je ona koja je suština odnosa u BiH zajedno sa FBiH i tri konstitutivna naroda.

Od toga nećemo odustati.”Politički motivisane odluke”Učesnici sastanka su rekli da neće prihvatiti odluke Suda BiH, jer smatraju da su to političke motivisane odluke. Potpuno odbacujemo optužnicu koja je potvrđena protiv mene i v.d. direktora Službenog glasnika Miloša Lukića. RS je sposobna i spremna da brani svoj integritet i Ustav – rekao je Dodik.

Opet je visokog predstavnika nazvao lažnim i nelegalnim. – Na sastanku smo ponovili da Šmit nije legalan visoki predstavnik, kao i da odbacujemo svaku njegovu aktivnost po bilo kom pitanju. Smatramo da treba na dnevni red staviti sve nametnute zakone visokih predstavnika – poručio je Dodik.Pitanje imovineOsvrnuo se i na pitanje imovine.-

Ustavni sud je u pitanju imovine bio politički instrumentalizovan i odbijamo takve odluke. To je izmišljeno pitanje. To je riješeno Dejtonom. Mi odbijamo prijedlog da razgovaramo o tome. Mi odbijamo mogućnost da se prihvati nametnuti zakon od visokog predstavnika. Mi ćemo odmah nakon toga proglasiti nezavisni status RS jer ćemo biti primorani – zaprijetio je Dodik i nastavio:-

Saglasili smo se da je politički štetno i nepotrebno da se održavaju sastanci sa ambasadorima SAD, Velike Britanije, kao i sa OHR-om.Nastavit ćemo razgovore na nivou BiH, i postavljat ćemo tri pitanja. Stavljamo tri pitanja koja će se se morati rješavati u paketu. To je pitanje Ustavnog suda, statusa sudija i donošenja zakona u Ustavnom sudu koji će trebati biti donešen na nivou BiH. Drugo pitanje, Sud BiH, izmjene i dopune zakona gdje mi tražimo i smatramo da je sjedište Apelacionog suda jedino moguće ovdje u Banjoj Luci.

Spremni smo razgovarati o Izbornom zakonu na nivou BiH, a prije toga da se donese okvir koji će omogućiti da se nelegalna struktura CIK-a smijeni i imenuje nova. Novi izborni zakonPotrebno je donijeti novi Izborni zakon na nivou BiH, te donijeti i Izborni zakon na nivou RS. Zakon BiH može donijeti prava CIK, da se bavi pitanjem izbora članova predsjedništva, jer se biraju na području cijele BiH, kao i poslanika u predstavničkim domovima.

RS po Ustavu BiH ima pravo da provodi izbore za sve druge nivoe. Za predsjednika i potpredsjednika, za poslanike u NS, poslanike u Vijeću naroda, delegaciju u Domu naroda BiH na nivou RS, kao i da provodi lokalne izbore za načelnike i lokalne parlamente – rekao je Dodik. Osvrnuo se i na rad Vijeća ministara. – Dok ne dođe Zakon o Ustavnom sudu na dnevni red Vijeća ministara nećemo odlučivati o drugim zakonima. Možda će donijeti neke mjere koje su operativne, ali zakoni, nijedan neće proći.

avaz.ba