Dodik kaže da će u budžetu RS-a osigurati naknade za Srbe nakon odluke o napuštanju institucija BiH

Milorad Dodik je nakon sastanka sa nositeljima najvažnijih funkcija iz Republike Srpske kazao da će u budžetu RS-a za sljedeću godinu obezbjediti sredstva za državne službenike iz RS-a ako se povuku iz institucija BiH.Dodik je kazao da je RS suština odnosa u BiH zajedno sa Federacijom BiH i tri konstitutivna naroda i od tih odredbi Ustava Republika Srpska neće odustati.

Poručio je da su učesnici sastanka odbacili optužnicu protiv njega kao politički motiviranu i da devalvira povjerenje prema institucijama.”Sud i tužilaštvo su nametnuti od visokog predstavnika i u njih se ne može vjerovati jer djeluju u skladu sa uputama koje nemaju vezu sa zakonom i pravima.

To potvrđuje činjenica da djeluju sa zakonima pojedinaca koji na to nemaju pravo. NSRS može jedina donositi zakon i niko drugi”, rekao je DodikNaveo je da su po sto hiljada puta ponovili da Schmidt nije visoki predstavnik, da mjere nisu provedive i da neće biti provedive u Republici Srpskoj.Podsjetimo, visoki predstavnik Christian Schmidt je imenovan u skladu sa propisima od Vijeća za implementaciju mira.

Tvrdnje da nije legalno imenovan su osporene i u pismu iz UN-a u kojem je navedeno da visoki predstavnik ne mora biti imenovan u Vijeću sigurnosti.”Rekli smo da visoki predstavnici ranije nisu imali ovlaštenja do donese zakone. Na dnevni rad staviti sve nametnute zakone visokih predstavnika i postići politički dogovor. Nastaviti će rušiti legitmitet tih odluka”, rekao je Dodik.Visoki predstavnici prema Bonskim ovlastima imaju pravo da nameću zakone u skladu sa provedbom Dejtonskog sporazuma.

Učesnici sastanka su prema Dodikovim riječima rekli da neće prihvatiti odluke Suda BiH jer su te odluke političke motivisane i nemaju ništa što bi moglo da liči na pravo. Rekao je da je pitanje imovine ključno pitanje ovog vremena i da smatraju da je ono izmišljeno i već riješeno.”

Konstatujemo da je Ustavni sud referirajući se na pitanje imovine bio politički insturmentalizovan i odbijaju da razgovaraju o imovini i neće ni raspravljati. Odbijaju da se prihvati nametnuti zakon, ukoliko bude nametnut i održat će se sjednica RS-a i nakon toga proglasiti nezavisni status RS-a sam mjerama koje smo naznačili i i kojih ćemo se pridržavati”, rekao je Dodik.

Rekao je da neće ići na sastanke kako sa osobljem američke i britanske ambasade tako ni sa osobljem OHR-a.”Nastaviti razgovore na nivou BiH, tri pitanja su ustavnost suda, status sudija i donošenje zakona o Ustavnom sudu. Drugo pitanje je Sud BiH, izmjene i dopune zakona gdje smatramo da je sjedište jedino moguće u Banjoj Luci. Spremni smo da razgovaramo o izbornom zakonu na nivou BiH.

Omogućiti da se smijeni ilegalna struktura CIK-a, novi zakon na nivou BiH i novi zakon za RS. Zakon na nivou BiH može odrediti samo da se CIK bavi članovima Predsjedništva i poslanika u Predstavničkom domu. RS ima pravo da provodi izbore za sve druge nivou predsjednika i potpredsjednika RS, NSRS, delegata u Domu naroda iz RS u BiH”, kazao je Dodik.Dodik je naveo da je predviđeno da se u novom budžetu RS-a obezbjedi da se radnicima u institucijama BiH iz RS-a osiguraju primanja onog trenutka kada se donese odluka o povlačenju iz institucija Bosne i Hercegovine.”

Dok zakon o ustavnom sudu ne dođe na Vijeće ministara neće se odlučivati o drugim zakonima. Mogu se neke operativne mjere donositi”, poručio je Dodik.Naveo je da MUP RS-a neće davati pratnju Schmidtu i da on to ako hoće treba provjeriti i rizikovati, a da će ako čuju da se negdje nešto dešava reagovati.

klix.ba