Danas konstituirajuća sjednica Doma naroda FBiH: Ko će formirati vlast u entitetu

Konstituirajuća sjednica Doma naroda Federalnog parlamenta zakazana je za danas, nakon što je CIK krajem godine saopćio da su se uvjeti za sazivanje sjednice stekli budući da je potvrdila rezultate Općih izbora i dodijelila mandate za ovaj nivo zakonodavne vlasti u FBiH.

Delegati bi danas trebali preuzeti mandate i položiti zakletvu te imenovati rukovodstvo Doma, a prema predviđenom dnevnom redu konstituirajuće sjednice trebao bi uslijediti izbor privremenih radnih tijela Doma naroda, dok je jedna od tačaka dnevnog reda i izbor delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Sjednicu je sazvao predsjedavajući u dosadašnjem sazivu Tomislav Martinović (HDZ).Podsjećamo, Čović je jučer rekao da će na današnjoj sjednici Doma naroda Federacije BiH biti pokrenut proces uspostave izvršne vlasti u Federaciji.”Ja sam uvjeren da ćemo sa sutrašnjoj sjednici konstituirati Dom naroda Federacije BiH, da ćemo za predsjednika Doma naroda ponovno imati Tomislava Martinovića, a vidjet ćemo kako će kolege Srbi i Bošnjaci popuniti Dom naroda.

Očekujem imenovanje kolegija i nekih komisija, te otvaranje procedure izbora predsjednika Federacije BiH i njegovih zamjenika, odnosno izbora delegata za Dom naroda BiH”, kazao je Čović, dodajući da HDZ očekuje i četiri delegata u državnom domu naroda, a osim njega, to su Marina Pendeš, Zdenko Ćosić i Ivo Vincetić.

Podsjećamo, SDA ima 12 delegata u Domu naroda FBiH i DF jednog, što čini sigurnu većinu u Klubu Bošnjaka i ostavlja im prostor za predlaganje Predsjednika/potpredsjednika FBiH, dok stranke okupljene unutar Osmorke imaju 10 delegata.

Prema izmjenama dosadašnjih ustavnih i zakonskih pravila, koje je nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt, Dom naroda Federalnog parlamenta ima ukupno 80 članova umjesto 58 kao dosad.

Sastoji se od delegatskih klubova tri konstitutivna naroda čiji je sadašnji kadrovski kapacitet po 23 delegata umjesto po 17, kao dosad, te i Kluba ostalih naroda koji sad ima 11 umjesto sedam delegata.

klix.ba