Čović: Očekujemo četiri delegata u Domu naroda BiH, dosta je bilo nametnutih rješenja

U Mostaru je danas održana sjednica Predsjedništva Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine, na kojoj je glavna tema bila provedba izbornih rezultata po kantonima, kao i na višim nivoima vlasti.

Na konferenciji za medije nakon sjednice obratio se predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, koji je novinarima rekao neka imena koja će biti njihov prijedlog u budućoj vlasti.

Odmah na početku svog obraćanja Čović je najavio da očekuje da će stranke okupljene unutar HNS-a imati četiri delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.”

Što se tiće Doma naroda parlamentarne skupštine BiH, očekujemo četiri delegata i to će biti Dragan Čović, Ivo Vincetić, Marina Pendeš i Zdenko Ćosić”, poručio je Čović.U nastavku je prokomentarisao i sutrašnju konstituirajuću sjednicu Doma naroda Federacije Bosne i Hercegovine.”

Uvjeren sam da ćemo sutra konstituirati i Dom naroda Parlamenta FBiH i da će predsjedavajući biti Tomo Martinović”, dodao je predsjednik HDZ-a BiH.Upitan da prokomentariše mogućnost daljih nametanja visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta, Čović je rekao da je on u suštini protiv takvih odluka.”

Ja osobno ne želim da bilo ko išta nameće, dosta je bilo nametnutih rješenja, dovoljno je prostora da se uspostavi vlast”, naglasio je Čović.Za kraj, komentarisao je i mogućnost “blokade” izbora predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH.”

Ne znam hoće li iko išta blokirati. Osnova svega je imenovati predsjednika Federacije BiH i dva zamjenika. Šta će se proceduralno moći uraditi, ja ne bih puhao na hladno, vidjet ćemo”, zaključio je Čović.

Izvor: klix.ba

Foto: G. Š./Klix.ba