Članovi UO Službenog glasnika RS dobili “pismo” iz OHR-a

Podsjećamo, Vlada RS imenovala je Milku Devušić početkom juna za vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika RSSjedište OHR-a. AvazA. O. / Capitalprije 26 minutaŠef pravnog odjela OHR-a Havier Leon Diaz (Javier) vrši tihi pritisak da se u Službenom glasniku RS objave odluke OHR-a, nakon što je Narodna skupština RS 21. juna usvojila izmjene zakona kojima „prestaje obaveza da se u Službenom glasniku objavljuju propisi i drugi akti koje donosi visoki predstavnik u BiH“, otkriva CAPITAL.

Leon Diaz je uputio pismo članovima Upravnog odbora Službenog glasnika RS u kojem traži da „preduzmu sve mjere kako bi u Službenom glasniku bile objavljene odluke visokog predstavnika“.Prema našim saznanjima, pismo je upućeno generalnom sekretaru Vlade RS Daliboru Paniću, generalnom sekretaru Narodne skupštine RS Boranu Bosančiću i direktoru Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo Branislavu Škobi koji su po funkciji članovi UO Službenog glasnika RS.

– Poštovani, dana 1. jula visoki predstavnik je donio u skladu sa Aneksom 10. Opšteg okvirnog sporazuma za mir, Odluku kojom se sprečava stupanje na snagu Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH.

Prema članu 3. Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa RS, Sekretarijat Vlade RS odgovoran je za objavljivanje zakona i drugih pravnih propisa donesenih o strane visokog predstavnika BiH u Službenom glasniku RS – navodi se u dopisu šefa pravnog odjela OHR-a.

Avaz.ba