Članica CIK-a zaplakala na sjednici, tražila procjenu sigurnosti zbog Dodikovih izjava o njoj

Članovi Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine reagovali su danas na izjave Milorada Dodika o ponovnom brojanju glasova i krivične prijave koje je najavio protiv njih. Stoga pozivaju Tužilaštvo BiH da provjere zakonitost donesene odluke, ali i da se izvrši procjena njihove sigurnosti.

Članica CIK-a zaplakala na sjednici, tražila procjenu sigurnosti zbog Dodikovih izjava o njoj
Članica CIK-a zaplakala na sjednici, tražila procjenu sigurnosti zbog Dodikovih izjava o njoj

Nakon što je Milorad Dodik danas ponovo napao članove CIK-a na ličnoj osnovi i najavio krivične prijave, oni su zatražili da Tužilaštvo provjeri ugroženost članova CIK-a, kao i krivične prijave protiv njih ukoliko one postoje.

Članica CIK-a Vanja Bjelica Prutina je poručila Tužilaštvu da se osjeća ugroženo zbog napada na nju do kojih je došlo jer, kako kaže, radi svoj posao po zakonu. Da su je potresle izjave Milorada Dodika i insinuacije o sastancima sa predsjednikom SDS-a te da je glasanjem izvršila udar na RS, pokazuje i činjenica da je Bjelica Prutina nakratko i zaplakala, govoreći o strahu koji osjeća za svoju porodicu i sebe.

Dio u kojem Vanja Bjelica Prutina apeluje na tužilaštvo te članovi CIK-a traže procjenu sigurnosti možete pogledati nakon 1:15:00 minuta na snimku uživo prijenosa sa sjednice CIK-a BiH.

Na početku obraćanja je istaknula da su ona i članica Irena Hadžiabdić često trpile verbalno nasilje te su diskriminisane na osnovu pola, no da ju je danas ponovo potresla izjava Milorada Dodika.

“Kandidat za predsjednika RS-a ponovo govori o meni lično, ovaj put kao o nekome ko ruši RS. Razlog za to je činjenica što sam podržala odluku o ponovnom brojanju za nivo predsjednika i potpredsjednika RS-a. Ovo nije prvi put da sam izložena medijskom linču, tako je bilo i za prošle lokalne izbore zbog poništavanja izbora u Doboju i Srebrenici, zajedno sa kolegom Jovanom, nazvana sam ‘srpskom fukarom’, ali u mom slučaju se išlo i korak dalje pa se raspravljalo o mom porodičnomživotu, mom bračnom partneru, čime se direktno krši moje pravo na privatni i porodični život koje predstavlja jedno od osnovnih ljudskih prava i trebalo bi da ga uživamo svi jednako”, emotivna je bila Bjelica Prutina.

Zatim je podsjetila i na primjere kada su napadani svi članovi CIK-a, odnosno da su već dobijali prijave zbog odluke o ponavljanju izbora u Doboju i Srebrenici.

“Ja bih ovim putem apelovala na Tužilaštvo BiH da se po tim krivičnim prijavama konačno počne rješavati. Stojim potpuno na rasplaganju ukoliko postoji moja krivična odgovornost zato sto sam glasala za poništavanje izbora koji su doveli i do krivičnih postupaka, ja želim da odgovaram za to i da se istraga završi u zakonski propisanom roku od šest mjeseci. Neželim da budem obuhvaćena nekim krivičnim prijavama godinama i godinama i da one stoje kao stigma na mojim leđima”, rekla je.

Posebno je pogodila i izjava Milorada Dodika da je izvršila udar na RS glasanjem za ponovno brojanje navodeći kako je to “crtanje mete na čelo” s obzirom na to i da dolazi s njegove pozicije moći.

“Smatram da se izjavom kandidata za predsjednika RS.a meni stavlja direktno meta na čelo. Ne komentariše se rad izborne komisije, ja se komentarišem imenom i prezimenom što meni stvara neprijateljsko okruženje u sredini gdje živim, a živim u RS-u. Treba biti svjestan odgovornosti za izrečene riječi u javnosti. Zbog takvi neistina koje sam slušala u posljednjem periodu, danas su mi rekli da sam histerična, nisam ja histerična, ja sam borbena. I danas sam vrlo borbeno rekla da neću dozvoliti da mi se stavlja meta na čelo i da mi se sa takve pozicije vlasti i moći imputira da ja vršim udar na RS zato što radim svoj pisao u skladu sa zakonom”, kazala je na sjednici.

Zatražila je da tužilaštvo ispita da li postoji krivična odgovornost za Dodikove izjave te da bude procijenjena njena lična sigurnost. Zatim je postala izrazito emotivna zaplakavši se govoreći o strahu za sigurnost koju osjeća za svoje dijete.

“Ja ću napomenuti da ja nažalost zbog toga što radim svoj posao imam strah… Ja imam strah kada se moje dijete vraća iz škole sa drugarima, ono treba da uživa ista prava kao i ostali, ali se plaši, mislim da su ovakve stvari nedopustive. Čula sam insinuaciju da je neka gospođa iz SDS-a, pošto se ja povezujem sa SDS-om, bila sa gospodinom Šarovićem, pozivam Tužilaštvo da ispita moju lokaciju preko baznih stanica jer to je laž i meni se crta meta na čelo”, zaključila je.

Zahtjev za procjenu ugroženosti članova CIK-a će poslati Tužilaštvu BiH i Direkciji za koordinaciju policijskih tijela, a ostali članovi su se u potpunosti složili sa opravdanošću straha kolegice i zahtjevima.

“To sve što je ona navela je razlog zbog kojeg ja želim nakon ovog mandata da kažem ‘hvala, doviđenja'”, rekla je članica CIK-a Irena Hadžiabdić.

KLIX