Čelnik RS doći će u Sud BiH: Opsadno zbog Dodika

Milorad Dodik, predsjednik RS i lider SNSD-a, izjasnit će se o krivici 16. oktobra u Sudu BiH, prema potvrđenoj optužnici Tužilaštva BiH. Prema informacijama “Avaza”, sve ukazuje na to da će lider SNSD-a doći u Sud BiH, iako se u petak špekuliralo da je navodno bolestan i da ima koronu.

Šuti danimaTužilaštvo BiH je, podsjećamo, optužilo Dodika i Miloša Lukića, v. d. direktora “Službenog glasnika RS”, za nepoštivanje odluka visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita (Christian Schmidt).Ročište za izjašnjenje o krivici zakazala je sutkinja za prethodno saslušanje Jasmina Ćosić-Dedović.

Međutim, kako se Dodik niti njegovi advokati u javnosti nisu oglasili četiri dana, postavilo se s pravom pitanje hoće li se pojaviti u Sudu i šta se uopće dešava s predsjednikom RS.Do kraja radnog vremena Sudu BiH nije stigao nikakav zahtjev za odgodu ročišta.

No, umjesto toga, stiglo je, kako saznajemo, na stotine zahtjeva brojnih udruženja da prisustvuju Dodikovom ročištu. Zbog svega toga vlada pravo opsadno stanje u ovoj instituciji, budući da se mora osigurati neometan početak suđenja. Čak je jedno ročište koje je bilo planirano za 13 sati odgođeno.Zbog toga je određena i sudnica 6, koja ima kapacitet više od 120 osoba koje mogu pratiti suđenje. Ranije je bila planirana sudnica 4, sa svega 30 mjesta.

Pitanje je i hoće li suđenje moći pratiti svi novinari, s obzirom na veliki broj zahtjeva.Sudska policijaKako bi se otklonile sve sigurnosne smetnje, zatražen je i veći angažman policijskih snaga, prije svega Policijske uprave Novi Grad, koja će, uz pomoć Sudske policije, osiguravati red ispred Suda i Tužilaštva BiH.

Za red unutar Suda zadužena je Sudska, a za van policija KS.Moguće je da u ponedjeljak ispred Suda bude više od 200 osoba, pa čak i 500. Najavljen je dolazak i nekih boračkih udruženja iz RS.Svjestan teških okolnostiMilorad Dodik i njegovi advokati su itekako svjesni da bi nedolazak bez opravdanog razloga povlačio sa sobom određene konsekvence.

Jedna od njih je ta što bi za liderom SNSD-a, ukoliko se ne bi pojavio u Sudu, bila raspisana potjernica te bi se zahtijevalo određivanje pritvora. S tim je Dodik itekako upoznat i sasvim je sigurno da će doći na ročište.Nema komunikacijeZbog velikog interesa javnosti i medija za Dodikovo ročište za izjašnjenje o krivici izabrana je sudnica 6.

Riječ je o najvećoj sudnici u Sudu koja ima veliko staklo koje dijeli publiku od optuženih. Na taj način otklanja se mogućnost bilo kakvog incidenta jer između publike i optuženog neće biti nikakve komunikacije. Ranije je bila planirana sudnica 4, ali je ona dosta manjeg kapaciteta.

avaz.ba