Bećirović: Ogradili smo se od odlikovanja Putinu, Dodik se ne pita za vanjsku politiku BiH

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović komentirao je za Klix.ba posjetu Ukrajini i današnji sastanak sa predsjednikom te države Volodomirom Zelenskim.

Osim toga, za naš portal je prokomentirao i današnje izjave predjednika bh. entiteta RS.Na početku razgovora Bećirović je istakao da je danas upriličena izuzetno važna posjeta državnih zvaničnika BiH.”

Kolega Željko Komšić i ja smo danas poslali jednu vrlo važnu poruku građana BiH, ali i držanih organa BiH, u smislu nesumnjive podrške herojskom narodu nezavisne i suverene Ukrajine i njenom rukovodstvu na čelu sa predsjednikom Volodomirom Zelenskim. Danas smo na sastanku razgovarali o brojnim temama”, kaže Bećirović.

Srdačan susret

Dodaje da je važno istaći da su nadležni organi države BiH osudili brutalnu rusku agresiju na Ukrajinu kao čin kršenja međunarodnog prava.Podsjetio je da se BiH još nakon ruske aneksije Krima pridružila stavovima EU i vrlo čvrsto iskazala podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine.”

Od početka ruske agresije na Ukrajinu pa sve do danas BiH se redovno u međunarodnim organizacijama pridruživala izjavama, inicijativama i odlukama EU kojima se osuđuje agresija. Do danas je BiH glasala ukupno 86 puta, kao i EU, u smislu osude ruske agresije na Ukrajinu.

BiH je također sa još 140 zemalja članica UN izrazila i podršku Rezoluciji Generalne skupštine UN-a usvojenoj povodom obilježavanja godišnjice agresije Ruske Federacije na Ukrajinu”, objašnjava Bećirović.Kaže nam da je su on i predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić danas imali veoma srdačan susret sa ukrajinskim predsjednikom Volodomirom Zelenskim.Bećirović je tom prilikom Zelenskog pozvao da posjeti BiH kada mu prilike to budu dozvoljavale.

Međunarodnom samitu Krimske platforme prisustvovao veliki broj lidera (Foto: Facebook)Međunarodnom samitu Krimske platforme prisustvovao veliki broj lidera (Foto: Facebook)Ističe da je današnjem samitu Kimske platforme prisustvovalo preko 60 najutjecajnijih svjetskih lidera.”Glas BiH danas se čuo na svim meridijanima i paralelama”, kaže Bećirović.

Prokomentirao je i današnje izjave predsjednika bh. entiteta Republika Sprska koji je kazao da su članovi Predsjedništva BiH danas u Ukrajini iznosili private stavove te da su “izabrani glasovima muslimana” zbog čega nemaju legitimitet da govore, kako je Dodik naveo, o većinskom raspoloženju naroda.”Mogu samo konstatirati da je on niži predstavnik vlasti u BiH, on je predstavnik niže administrativne teritorijalne jedinice i on kao takav nema apsolutno nikakve nadležnosti niti da govori o vanjskoj politici, a kamoli da se on nešto pita za vanjsku politiku BiH.

To je isključiva nadležnost države BiH, državnih organa, a on je entitetski predstavnik i neka se bavi entitetskim nadležnostima”, naglašava Bećirović.REAKCIJA NA POSJETUDodik: Komšić i Bećirović su danas u Kijevu iznijeli privatne stavoveDodaje da je posebno pitanje zašto ponovo jedan čitav narod svodi na vjersku skupinu.

Osuda primitivizma”To je pitanje i za druge političare u BiH zašto mu dozvoljavaju da na jedan takav način komunicira i vrijeđa građane BiH. Taj primitivizam je u svakom slučaju za svaku osudu”, stava je Bećirović.Naglasio je da se danas ogradio od odlikovanja koje su organi entiteta RS uručili predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu.”

Takav potez nema veze sa državom BiH, nema veze sa stavovima preko 70 posto građana BiH, to je čin neodgovornih pojedinaca i to onih pojedinaca koji spadaju u rijetku grupu, možda i jedninih političara u Evropi koji su za vrijeme brutalne ruske agresije na Ukrajinu odlučili da odlikuju Vladimira Putina. To danas zna cijeli svijet, a konsekvence takve politike se već vide”, kaže Bećirović.

Na kraju razgovora nam kaže da je veoma jasno rekao predsjedniku Zelenskom, a što mu je bilo drago čuti, da BiH ostaje na strani Ukrajine.”U ovim teškim momentima biti na strani Ukrajine znači biti na pravoj strani historije i podržati načela na kojima se temelji civilizirani svijet. Podrška Ukrajini znači imati civilizacijski, pravno, moralno, politički i historijski ispravan stav. I upravo ta većinska BiH snažno podržava Ukrajinu.

To su ljudi u BiH iskazali kroz masovne protetste u brojnim bh. gradovima i to naprosto nije moguće sakriti”, zaključuje Bećirović.

klix.ba