Šta će uraditi Wagner nakon smrti Prigožina? Mnogi članovi pozivaju na osvetu

Brojni simpatizeri, ali i članovi paravojne formacije Wagner okupili su se tokom noći sa srijede na četvrtak ispred centra plaćeničke grupe u St. Peterburgu gdje su odali počast šefu Wagnera Jevgenija Prigožina i ostalim članovima koji su poginuli u avionskoj nesreći u Rusiji.

Prema pisanju ruskih lokalnih medija, brojni građani ostavili su ispred Wagner centra u ovom gradu cvijeće, ali i svijeće te na taj način odali počast Jevgeniju Prigožinu, ali i drugim stradalim.Dok su se pojedini građani na ovaj način opraštali od Prigožina, brojni članovi Wagnera na društvenim mrežama i Telegram kanalima bliskim ovoj paravojnoj formaciji pozvali su na osvetu te su izjavili kako iza avionske nesreće stoji Kremlj.

Između ostalog na jednom od Telegram kanala pojavila se poruka da će, ukoliko se potvrdi Prigožina smrt, Wagner organizovati novi “pohod” na Kremlj.Vrlo brzo nakon smrti Prigožina na Telegramu je objavljen i videosnimak na kojem se nalaze trojica vojnika koji tvrde da su pripadnici Wagnera.”

Trenutno se puno priča o tome šta će Wagner grupa učiniti. Možemo vam reći jednu stvar. Počeli smo, pripremite se za nas”, naveli su.Još jedan od Telegram kanala koji su povezani sa Wagnerom saopćio je kako je Prigožin mogao postati predsjednik Rusije.”Znate li da je Prigožin prije dva mjeseca bio na 200 kilometara od Moskve i da je mogao postati predsjednik. Međutim, Putin se potrudio da padne sa najvišeg mogućeg prozora”, naveli su.

Wagner grupa se za sada nije oglašavala preko službenih kanala, ali ono što je poznato od ranije jeste da paravojna formacija ima određene planove za vanredne situacije kakva je i ova. Dio snaga Wagnera nalazi se u Bjelorusiji, dok je dio i dalje na području Ruske Federacije te za sada nije poznato u kojem će pravcu skupina djelovati nakon što je praktično “obezglavljena”.

klix.ba