BBC objavio prilog o BiH: Navode da UN upozorava na novu krizu jer predstavnici iz RS prijete otcjepljenjem

Engleski medij BBC objavio je prilog o BiH, gdje navode da UN upozorava na novu krizu prouzrokovanu time što predstavnici Srba prijete otcjepljenjem.Novinarka na početku priloga podsjeća da se u BiH 90-ih desio rat u kojem je život izgubilo više od 100.000 ljudi.-

Kada je mir potpisan 1995. godine postojala je nada da će BiH „ozdraviti“. Ovo je regija danas, dok UN upozoravaju na novu krizu dok Srbi prijete otcjepljenjem – ističe novinarka.Naglasila je i da vlasti u RS negiraju genocid u kojem je ubijeno više od 8.000 ljudi.

Naglašava se da borba s prošlošću prijeti stabilnosti i danas te govori i kako Milorad Dodik veliča ratne zločince Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

Novinar BBC-a je pitao ratnog zločinca Vinka Pandurevića kako mu savjest može biti mirna kada je osuđen za zločine protiv čovječnosti, a on poručuje:- Čovjek mora da prihvati stvari onakve kakve jesu.

Prihvatam ih da postoje i živim za tim.Za BBC je govorila i Ehlimana Memišević, profesorica na UNSA, koja je kazala da danas mnogo toga podsjeća na predratni period 90-ih.

Avaz.ba