More
  spot_img

  AŽURIRANA LISTA: U koje zemlje možemo ući, a za koje je potreban test i obavezna samoizolacija

  Od 12. septembra u Bosnu i Hercegovinu dozvoljen je ulazak za sve strane državljane, pod uvjetom da imaju negativan test na koronavirus ne stariji od 48 sati

  Zbog sprečavanja širenja koronavirusa uvedene su posebne mjere na graničnim prelazima Bosne i Hercegovine i zemalja u regionu. Informativni centar BIHAMK-a prati situaciju u BIH i regiji i redovno informiše javnost o stanju na graničnim prelazima.

  Od 12. septembra u Bosnu i Hercegovinu dozvoljen je ulazak za sve strane državljane, pod uvjetom da imaju negativan test na koronavirus ne stariji od 48 sati.

  Ulazak u BiH bez predočenja negativnog testa na virus SARS-COV-2 omogućen je za državljane Crne Gore, Republike Srbije i Republike Hrvatske kada u Bosnu i Hercegovinu ulaze direktno iz države čiji su državljani, kao i njihova maloljetna djeca i supružnici, koji su državljani drugih zemalja.

  Također, bez negativnog testa na SARS-CoV-2 omogućava se ulazak u BiH maloljetnim strancima čiji je roditelj državljanin Bosne i Hercegovine, kao i strancu koji je supružnik državljanina Bosne i Hercegovine.

  Evropska unija

  Od 16. jula EU odobrava ulazak sljedećim državljanima trećih zemalja: Alžir, Australija, Kanada, Gruzija, Japan, Maroko, Novi Zeland, Ruanda, Južna Koreja, Tajland, Tunis, Urugvaj i Kina. Dozvoljava se ulazak i državljanima zemalja Evropskog jedinstvenog tržišnog prostora (Velika Britanija, Norveška, Švicarska, Island i Lihtenštajn), dok je za državljanje SAD-a, Brazila i Ruske Federacije zabranjen ulaz u EU.

  Hrvatska

  Novom odlukom privremeno se zabranjuje se ili ograničava ulazak u Hrvatsku.

  Nova odluka kojom se zabranjuje prijelaz na graničnim prijelazima, veže se na evropske regije. Putnici koji dolaze iz zelenih područja EU ne trebaju PCR test niti neki drugi uvjet za ulaz u Hrvatsku. Svi ostali trebaju negativan PCR test koji nije stariji od 48 sati ili se testirati pri dolasku u Hrvatsku i u izolaciji čekati rezultat testa. Trenutno gotovo da i nema zelenih regija u Europi.

  Ulaz bez negativnog PCR testa za građane iz EU država je dopušten za zdravstvene radnike, pogranične radnike, učenike, stažiste i studente koji svakodnevno putuju u inozemstvo uz uvjet da ne borave u RH i izvan nje duže od 12 sati, primjerice pomorce i radnike u sektoru prometa, pružatelje usluga prijevoza, diplomate, osoblje međunarodnih organizacija, osobama koje putuju iz nužnih razloga, putnici u tranzitu uz obavezu da napuste državu unutar 12 sati i pacijentima koji putuju iz neophodnih zdravstvenih razloga.

  Putnici iz trećih zemalja ne mogu prelaziti preko granice, osim nekoliko iznimki (tranzit, pogranični radnici, diplomati, osoblje u prometnom sektoru…), a jedna od njih je i posjedovanje negativnog PCR testa. Državljani EU koji dolaze iz trećih zemalja mogu ući u Hrvatsku uz negativni PCR test.

  Ova Odluka stupila je na snagu 1. decembra.

  Slovenija

  Državljani BIH koji žele ući u Sloveniju moraju posjedovati negativan PCR test ne stariji od 48 sati ili idu u obaveznu karantinu u trajanju od 10 dana.

  Srbija

  Srbija je otvorila granične prelaze za putnički i robni saobraćaj bez neophodnog testa na koronavirus i dozvole komisije.

  Crna Gora

  Ulazak u Crnu Goru iz BiH moguć je uz obavezni PCR, ELISA ili ECLIA test star maksimalno 72 sata. Od 22. jula za djecu mlađu od 5 godina test nije obavezan. Tranzit kroz Crnu Goru bez posjedovanja testa omogućen je uz kontrolu vremena ulaska, prolaska kontrolnih punktova i izlaska, bez zadržavanja u Crnoj Gori.

  Za vrijeme važenja ovih mjera, ulazak u Crnu Goru nije moguć preko graničnog prelaza Hum, dok se na graničnom prelazu Metaljka može ući od 07 do 19 sati.

  Sjeverna Makedonija

  Od 12. oktobra državljani Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije u Sjevernu Makedoniju mogu ulaziti bez PCR testa na Covid. Od 17. juna otvoreni su svi makedonski granični prelazi. Stranim drzavljanima je dozvoljen tranzit kroz Makedoniju i taj tranzit ne smije biti duži od 5 sati od ulaska u Sjevernu Makedoniju.

  Na ulazu svaki strani državljanin potpisuje izjavu koju mora čuvati tokom tranzita. Ako se izjava izgubi, strani drzavljanin mora ići u državni karantin 14 dana. Za tranzit kroz Sjevernu Makedoniju stranim drzavljanima nije potreban PCR test.

  Albanija

  Albanija je otvorila svoje granične prijelaze za državljanje BIH.

  fokus.ba

  spot_img

  Aktuelno

  spot_img

  Povezani članci