Amerika uvela sankcije trojici zvaničnika RS, među njima i Petar Đokić

Ministarstvo finansija SAD uvelo je sankcije za još troje državljana Bosne i Hercegovine. Među njima je Petar Đokić, ministar rudarstva i energetike RS.

Na listi su i Savo Cvijetinović, član Izvršnog odbora SNSD-a te Duško Perović, dugogodišnji šef predstavništva RS u Moskvi.Sankcije SAD Savi CvijetinovićuSavo Cvijetinović je član Izvršnog odbora Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) predsjednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika u entitetu Bosna i Hercegovina (BiH).

On je i predstavnik kompanije BN Inžinjering sa sjedištem u RS, koja je u vlasništvu bivšeg zamjenika načelnika vojnog vazdušnog saobraćaja u Oružanim snagama Rusije i bivšeg komandanta komponente vazdušnog saobraćaja ruske vojske.

BN Inžinjering je omogućio ilegalni transfer helikopterskih motora proizvedenih u Ukrajini u Rusiju preko BiH, navode iz Ministarstva finansija SAD.BN Inžinjering se imenuje na osnovu E.O. 14024 za rad ili rad u vazduhoplovnom sektoru privrede Ruske Federacije.

Cvijetinović se imenuje jer je bio ili bio rukovodilac, funkcioner, viši izvršni službenik ili član upravnog odbora BN Inžinjeringa, lice čija je imovina i interesi u imovini blokirani na osnovu E.O. 14024.Sankcije SAD Petru ĐokićuPetar Đokić (Đokić) je trenutno ministar industrije, energetike i rudarstva RS.

Đokić je 2017. godine sa hrvatskim ministrom zaštite životne sredine i energetike potpisao ugovor o izgradnji gasovoda od Hrvatske do Rafinerije u Bosanskom Brodu, koja je u vlasništvu ruske kompanije, u RS. Sklapanje takvog sporazuma predstavlja prijetnju implementaciji Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Sankcionisanjem Đokića šalje se jasan signal da Sjedinjene Države neće tolerisati antidejtonsko ponašanje.Đokić je određen na osnovu E.O. 14033 za odgovornost ili saučesništvo, ili direktno ili indirektno uključeno u kršenje ili čin koji je ometao ili prijetio provedbi bilo kojeg sporazuma o regionalnoj sigurnosti, miru, saradnji ili međusobnom priznavanju ili okvira ili mehanizma odgovornosti vezano za zapadni Balkan, uključujući Prespanski sporazum iz 2018. godine; Ohridski okvirni sporazum iz 2001;

Rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda 1244; Dejtonski mirovni sporazum; ili zaključke Vijeća za implementaciju mira održane u Londonu u decembru 1995., uključujući odluke ili zaključke Visokog predstavnika, Vijeća za implementaciju mira ili njegovog Upravnog odbora; ili Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju, ili, u odnosu na bivšu Jugoslaviju, Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove.Sankcije SAD Dušku Petroviću

Duško Perović je dugogodišnji šef predstavništva RS u Moskvi, Rusija. Perović je bio sastavni dio dogovora između predsjednika RS Milorada Dodika i njegove stranke SNSD i ruskih zvaničnika. Konkretno, on je rutinski lobirao za sastanke Dodika i ruskog predsjednika

Perović je također služio kao posrednik za vladu RS-a na čelu sa Dodikom i istaknutog ruskog milijardera. Iako je bio službenik Vlade RS, Perović je bio zaposlen u dvije milijarderove firme u isto vrijeme kada je milijarder bio u procesu sklapanja profitabilnog posla sa Vladom RS. Perović je dodatno posjedovao dionice u najmanje jednom od milijarderovih ofšor entiteta.

Perović se imenuje po E.O. 14033 jer je djelovao ili navodno djelovao u ime ili za račun, direktno ili indirektno, Milorada Dodika, lica čija su imovina i imovinski interesi blokirani na osnovu E.O. 14033.SAD su Dodika imenovale 5. januara 2022. godine na osnovu E.O. 14033 da je odgovoran za ili saučesnik, ili da je direktno ili indirektno učestvovao u kršenju ili djelom koji je ometao ili prijetio provedbi Dejtonskog mirovnog sporazuma (DPA), kao i da je odgovoran za ili saučesnik u , ili direktno ili indirektno uključeni u korupciju vezanu za zapadni Balkan.

SAD su također ranije odredile Dodika 17. jula 2017. godine prema E.O. 13304 zbog ometanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

n1info.ba