More
  spot_img

  Američka ambasada: Čović i HNS su licemjerni, nema ništa od teritorijalne reorganizacije BiH


  Ambasada SAD-a u Bosni i Hercegovini je nazvala licemjernim to što Dragan Čović (HDZ) i Hrvatski narodni sabor u BiH kritikuju zapaljivu retoriku drugih lidera dok i sami pozivaju na institucionalnu i teritorijalnu reorganizaciju BiH.

  “Licemjerno je da Dragan Čović i HNS kritkuju zapaljivu retoriku drugih političkih lidera dok prijete ‘institucionalnom i teritorijalnom reorganizacijom’ BiH u istom dahu,” stoji u oštrom saopćenju Američke ambasade.

  Poručili su i da je pozicija SAD-a po pitanju suvereniteta, teritorijalnog integriteta i multietničkog karaktera BiH poznata i ostaje nepromjenjiva.

  “Odbacujemo nove geografske podjele unutar i prema suverenoj državi BiH, uključujući stvaranje trećeg entiteta, i ponavljamo našu opredijeljenost za BiH kao jednu zemlju sa dva entiteta, tri konstitutivna naroda i ostalima”, poručili su Amerikanci.

  Naglasili su i da je visoki predstavnik osigurao političkim strankama šest sedmica da se uključe u dijalog o rješavanju bitnih pitanja koje se tiču funkcionalnosti i podjele vlasti.

  “Najbolje bi bilo da stranke vrijeme potroše radeći upravo to, a ne da upućuju antidejtonske prijetnje i razmjenjuju huškaćke optužbe”, zaključeno je.

  Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine (HNS BiH) je na današnjoj proširenoj sjednici donio niz zaključaka povodom Schmidtovog nametanja Odluke o izmjeni Izbornog zakona u BiH.

  Između ostalog u zaključcima je navedeno:

  “HNS i svi njegovi predstavnici nastavit će svoje djelovanje s ciljem jačanja političkog, gospodarskog, kulturnog i demografskog položaja te zaustavljanja procesa dekonstituiranja hrvatskoga naroda u BiH u skladu sa Zaključcima vanrednog zasjedanja HNS-a od 19. februara 2022., uključujući pokretanje pravnih i političkih procedura u korist institucionalne i teritorijalne reorganizacije Bosne i Hercegovine u skladu s federalističkim načelima kako bi se osigurala funkcionalnost države i jednakopravnost tri konstitutivna naroda u BiH, pogotovo nakon bošnjačkih prijetnji i izražene nesnošljivosti prema suživotu s Hrvatima u BiH.”

  KLIX  spot_img

  Aktuelno

  spot_img

  Povezani članci