Alisa Mutap i Hasan Dupovac osuđeni zbog prikrivanja dokaza u slučaju Dženan Memić

Apelaciono vijeće Suda BiH izreklo je danas drugostepenu presudu kojom su optuženi u predmetu Alisa Mutap i Hasan Dupovac proglašeni krivim u predmetu koji se vodio zbog prikrivanja dokaza u slučaju stradanja Dženana Memića 2016. godine.

Alisa Mutap je osuđena na dvije i po godine zatvora za davanje lažnog iskaza u vezi sa stradanjem Dženana Memića, a Hasan Dupovac na tri godine zatvora zbog zloupotrebe položaja. Ostalo troje optuženih je oslobođeno, a to su Zijad Mutap, Josip Barić i Muamer Ožegović.

Za troje oslobođenih presuda je pravosnažna.Muriz Memic nakon drugostepene presude00:00/01:27

Osuđeni će imati pravo žalbe jer su u prvostepenom postupku oslobođeni, a na Apelacionom sudu osuđeni nakon što je postupak vraćen na ponovno suđenje.Podsjetimo, Zijad Mutap, Hasan Dupovac, Alisa Mutap (Ramić), Josip Barić i Muamer Ožegović su se optužnicom Tužilaštva BiH teretili da su pristupili grupi za organizirani kriminal, koju je formirao Zijad Mutap radi prikrivanja dokaza o načinu na koji je Dženan Memić zadobio teške tjelesne povrede opasne po život 8.2.2016. godine, uslijed kojih povreda je preminuo.

Inače osumnjičeni Zijad Mutap i njegova kćerka Alisa danas nisu prisustvovali izricanju presude.Izricanje drugostepene presude u slucaju Zijad Mutap i dr.00:00/00:51Oni su se optužnicom teretili za prikrivanje dokaza i počinitelja, fingiranje dokaza, prikrivanje činjenica koje su im poznate, poduzimali radnje s ciljem prikrivanja stvarnog načina na koji je Dženan Memić zadobio teške tjelesne povrede opasne po život, a sve u namjeri da prikriju stvarne počinitelje i stvarni način na koji je Dženan Memić povrijeđen.

Optužnica je teretila optužene da su izvršili krivično djelo organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelima protuzakonito posredovanje, pomoć učinitelju poslije učinjenog krivičnog djela, sprečavanje dokazivanja i davanje lažnog iskaza.Podsjetnik na prvostepenu presudu

Prvostepena, oslobađajuća presuda, sudsko vijeće na čelu sa sudijom Brankom Perićem je donijeta 24. novembra 2022. godine, ali ju je Apelaciono vijeće Suda BiH na zahtjev Tužilaštva BiH ukinulo čime je pokrenut drugostepeni postupak.Drugostepeni postupak vodio je sudija Staniša Gluhajić, a ono što ga je obilježilo jeste svjedočenje doktora koji su radili na ovom predmetu dok je bio u radu u kantonalnom tužilaštvu, Kemala Dizdarevića i Hamze Žuje.

Današnjom presudom okončan je sudski postupak koji je otpočeo 21. jula 2021. godine kada je Sud BiH potvrdio optužnicu Tužilaštva BiH. Ovo je, također, jedan od slučaja koji je privukao veliku pažnju javnosti, a porodica nastradalog mladića, otac Muriz i sestra Arijana tokom cjelokupnog trajanja ovog slučaja, odnosno od smrti Dženana, govorili su da je pravda spora, ali dostižna i nisu gubili nadu.

klix.ba