Petak, 1 srpnja, 2022
More
  spot_img

  Ako putujete u Njemačku, Austriju, Sloveniju…Ovo treba da znate! Ovo su sve mjere za ulazak u države!

  Ovo je popis epidemioloških mjera kojih se putnici koji dolaze iz Republike Hrvatske trebaju pridržavati prilikom prelaska državnih granica navedenih zemalja objavio je Vladin portal koronavirus.hr, a danas je ažurirao podatke pojedinih zemalja.

  NJEMAČKA

  Dakle u Njemačkoj su uvedene stroge mjere ograničavanja javnih okupljanja i putovanja koje su na snazi od 2. do 30. studenoga. Preporučuje se izbjegavanje svih putovanja koja nisu nužna. Ponude smještaja moguće su samo u nužne svrhe koje nisu povezane s turizmom. Više informacija o aktualnim mjerama nalazi se na poveznici. Od dana 8. studenoga 2020. svi putnici koji su u vremenskom razdoblju od 10 dana prije ulaska u SR Njemačku boravili u Hrvatskoj, ili nekoj drugoj zemlji koja je prema Institutu Robert Koch i ministarstvu vanjskih poslova SR Njemačke klasificirana kao rizična zemlja, obavezni su po ulasku u SR Njemačku bez odgađanja otići u samoizolaciju na 10 dana te se obavezno javiti nadležnom uredu za zdravstvo. Uoči putovanja potrebno je ispuniti digitalnu prijavu ulaska u SR Njemačku koja je dostupna na hrvatskom jeziku. Karantena završava najranije peti dan nakon ulaska u SR Njemačku ako osoba dobije negativan test na SARS-CoV-2, a testiranje se može provesti najranije peti dan nakon ulaska u SR Njemačku. Također, važno je znati da njemačke savezne zemlje pojedinačno donose uredbe te mogu postojati razlike u sadržaju usvojenih uredbi.

  AUSTRIJA

  Takođe u Austriji su uvedene stroge mjere ograničavanja javnih okupljanja i putovanja koje su na snazi od 3. do 30. studenoga. Dopuštena su putovanja samo u neodgodivim situacijama. Više informacija nalazi se na poveznici. Od 17. listopada 2020. na snazi je upozorenje austrijske Vlade za putovanja iz Hrvatske slijedom kojeg je putnicima iz Hrvatske ulazak u Austriju moguć samo uz predočenje negativnog PCR-testa koji nije stariji od 72 sata, izuzev Brodsko-posavske županije, Istarske županije, Koprivničko-križevačke županije, Osječko-baranjske županije, Šibensko-kninske županije, Varaždinske županije i Zadarske županije. Ako ne putujete iz prethodno navedenih županija te ako se pri ulasku u Austriju ne može predočiti negativni test, osobe se upućuju u karantenu te su dužne u roku od 48 sati obaviti testiranje. Putnici koji u Austriju ulaze bez testa moraju na granici potpisati izjavu o samoizolaciji. Pojedinci mogu ući u Austriju bez ograničenja ako su u pitanju obiteljski razlozi od posebnog značaja (bolest, posjet životnom partneru ili djeci, sahrana ili vjenčanje), a što je potrebno vjerodostojno utvrditi pri ulasku u Austriju (npr. preslika putovnice člana obitelji, rodnog lista, potvrde o prebivalištu i sl.).

  BOSNA I HERCEGOVINA

  Hrvatski državljani ne podliježu epidemiološkoj mjeri samoizolacije ili negativnog testa prilikom izlaska ili ulaska iz Bosne i Hercegovine u Republiku Hrvatsku. Više informacija potražite na sljedećim poveznicama. FBiH – poveznica i poveznica Republika Srpska.

  CRNA GORA

  Trenutačno ne postoje ograničenja za hrvatske državljane prilikom ulaska ili izlaska iz Crne Gore. Republika Hrvatska se nalazi na “zelenoj listi” te kao takva ne podliježe ograničenjima.

  FRANCUSKA

  Kako saznajemo u Francuskoj su od 30. listopada do 1. prosinca na snazi nove mjere kojima se ograničavaju javna okupljanja i putovanja. Unutrašnje granice EU ostaju otvorene. Preporuka je putovati samo u slučajevima nužde, a putovanja između pojedinih francuskih pokrajina dopuštena su samo u iznimnim situacijama.

  SLOVENIJA

  Od 29. rujna izmijenjena su pravila za ulazak hrvatskih građana u Sloveniju. Sljedeće županije na crvenoj su listi te nije moguće ući u Sloveniju bez obavezne propisane mjere samoizolacije: Bjelovarsko-bilogorska, Dubrovačko-neretvanska, Karlovačka, Krapinsko-Zagorska, Ličko-senjska, Međimurska, Osječko-baranjska, Požeško-slavonska, Sisačko-moslavačka, Splitsko-dalmatinska, Varaždinska, Virovitičko-podravska, Vukovarsko-srijemska i Zagrebačka županija te Grad Zagreb. Postoje iznimke za određene kategorije na koje se ne primjenjuje karantena poput prekograničnih radnika (potrebno dokazati svoj status potvrdom), osobe koje su u tranzitu kroz Republiku Sloveniju u drugu zemlju u roku od 12 sati od ulaska, imatelji dokaza o zakazanom hitnom liječničkom pregledu i sl. temeljem odluke slovenske vlade, koja je stupila na snagu 26. listopada 2020. Osobama koje ulaze u Sloveniju iz država ili regija koje su na crvenom popisu u pravilu se određuje 10-dnevna karantena. Karantena neće biti određena ako osoba na graničnom prijelazu predoči negativan test na SARS-CoV-2 (COVID-19) ne stariji od 48 sati.

  SRBIJA

  Odlukom Vlade Republike Srbije od 20. kolovoza 2020. godine državljanima Republike Hrvatske koji ulaze u Republiku Srbiju dopušta se ulazak ako posjeduju negativan PCR test na prisustvo virusa COVID-19, ne stariji od 48 sati. Spomenuti uvjet se ne odnosi na određene skupine i u slučaju tranzita, koji može trajati maksimalno 12 sati od trenutka ulaska na teritorij Republike Srbije.

  ŠVICARSKA

  Prema odluci Saveznog vijeća Švicarske od 28. listopada 2020. godine, Hrvatska se više ne nalazi na švicarskoj listi epidemiološki rizičnih zemalja pa od 29. listopada 2020. hrvatski državljani mogu ući u Švicarsku bez obveze desetodnevne samoizolacije.

  siporeks.com

  spot_img

  Aktuelno

  spot_img

  Povezani članci