Humani muškarac spasio je nekoliko života: U BiH nakon godinu i po urađene kadaverične transplantacije

Nakon više od godinu i po dana u Bosni i Hercegovini je urađena kadaverična transplantacija nekoliko organa. Organi su izuzeti od humanog muškarca koji je proglašen moždano mrtvim. Njegov čin za života u konačnici je dao priliku za normalno funkcioniranje nekoliko osoba.

Naime, ljekari Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla uz saradnji sa kolegama iz Kantonalne bolnice Zenica izvršili su eksplantaciju organa donora, koji je, prema saznanjima portala Klix.ba iz Tešnja, a moždana smrt proglašena je u zeničkoj bolnici usljed krvarenja na tom organu.

Transplantacija jednog bubrega i rožnice urađena je u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli.Kako je potvrđeno iz zdravstvene ustanove u Tuzli, transplantacija je obavljena danas, a organi su iz Zenice promptno dopremljeni uz pratnju službenika Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona.”

Nakon dužeg vremenskog perioda današnjom kadaveričnom donacijom organa i uspješno obavljenom transplantacijom nastavljen je razvoj projekta transplantacije organa u UKC-u Tuzla”, naveli su iz ove zdravstvene ustanove.

Prema riječima direktora Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla Denijala Tulumovića, brzom reakcijom cjelokupnog transplantacionog tima te zdravstvene ustanove, operativnog tima iz Zenice kao i humanosti porodice donora, ali i velikom broju nemedicinskog kadra urađene su dvije transplantacije.”

Proces transplantacije je protekao uredno i rani postoperativni tok protječe uredno”, naglasio je Tulumović.Uz multidisciplinarni tim ljekara za eksplantaciju i transplantaciju i stručni timovi Poliklinike za transfuziologiju, Poliklinike za laboratorijsku dijagnostiku i Bolničku apoteku dali su veliki doprinos u obavljanju ovih transplantacija.

Prema nezvaničnim informacijama do kojih je došao Klix.ba, nekoliko organa od istog donora koji je proglašen moždano mrtvim, proslijeđen je u Sarajevo, gdje također trebaju biti obavljene transplantacije.

klix.ba