Zoran Milanović iskoristio dolazak u BiH da brani Dodika od optužnice i kritikovao OHR

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović boravi u Širokom Brijegu gdje je odlikovao bojnu “Poskoci”, a boravak je iskoristio i da ponovno stane u odbranu Milorada Dodika i kritikuje postupak pokrenut protiv njega.”Dokle god visoki predstavnici ko god im dao mandat, dok god budu imali instinkta i interesa mijenjati zakone zemlje ukazima, kako bi podigla se optužnica za novo izmišljeno djelo, a nemaju vremena i interesa promijeniti izborni zakon sto mogu jednim potpisom pera i omogućiti Hrvatima da biraju predstavnike, dokle god je ta olovka teška ko pero, a ona druga laka ko perka, ja u takvu pravdu ne vjerujem”, kazao je Milanović

.Milanović je ovdje stao u odbranu Milorada Dodika protiv kojeg je Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu zbog neizvršenja odluke visokog predstavnika.Rekao je da ima iskrenu želju i da daje maksimalni doprinos, te da vjeruje da to radi i Vlada Hrvatske da Bosna i Hercegovina bude uređena država u kojoj će Hrvati živjeti kao konstitutivni narod.Rekao je da i je Hrvatska jača nego bilo kada u svojoj historiju i da tu svoju snagu ne koristi iz nekih njemu čudnih razoga, ali da će on nastaviti biti uporan i biti dosadan.

Naglasio je da “pokušava zaustaviti glupost i nepravdu” i da neće živjeti u gluposti i nepravdi.POČINJENI ZLOČINIZoran Milanović odlikovao bojnu HVO-a koja je učestvovala u napadu na sela Sovići i DoljaniPodsjetimo, bojna Poskok osnovana je u Širokom Brijegu 19. jula 1991. godine, a u presudama Haškog tribunala ostalo je zabilježeno da je bila dio snaga HVO-a koje su 1993. godine izvršile napad na sela Sovići i Doljani u Jablanici.

klix.ba