More
  spot_img

  Zbog velike krize: Dijaspora od rodbine u BiH traži da im vrate pare

  “Put ka oporavku i dalje je popločan neizvjesnošću. Zbog toga smo nažalost prinuđeni tražiti povrat sredstava koja smo poslali našim najmilijima u BiH”, izjavio je kratko komesar za odnose i koordinaciju odnosa dijaspore i BiH Cicija Škrtica.

  Nakon što je objavljeno da Evropska unija predviđa pad ekonomije bloka koji će ove godine biti dublji nego se ranije očekivalo zbog pandemije koronavirusa, saopćenjem za javnost odmah su se oglasili iz Udruženja “Dijaspora”. Oni naime traže od rodbine, komšija i prijatelja da im vrate novac koji su im poslali ove godine, a kako ističu, ukoliko se kriza produbi, vjerovatno i onaj iz prošle godine.

  “Put ka oporavku i dalje je popločan neizvjesnošću. Zbog toga smo nažalost prinuđeni tražiti povrat sredstava koja smo u ovoj godini poslali našim najmilijima u BiH”, izjavio je kratko komesar za odnose i koordinaciju odnosa dijaspore i BiH Cicija Škrtica. 

  Škrtica dodaje da će, ukoliko kriza potraje, potraživati i novac koji su poslali u prošloj godini. Međutim, ipak ističe da se nada kako do takvog scenarija neće doći.

  Inače, novčane doznake i ostali osobni transferi emigranata iz Bosne i Hercegovine čine oko osam posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) te zemlje i po tome je na vrhu ljestvice zemalja Europe.

  Ukoliko se tome dodaju i ostali prihodi koji dolaze iz inozemstva kao što su socijalna primanja poput mirovina i privremeni prihodi radnika koji stalno žive u BiH, a zarađuju radeći, primjerice preko interneta, u inozemstvu, njihov doprinos BDP-u premašuje 14 posto i dostiže iznos od oko 2,5 milijardi eura godišnje

  Podsjećamo, Evropska komisija rekla je da će uticaj na ekonomsku aktivnost u 2020. godini biti gori od očekivanog, jer se “ukidanje restriktivnih mjera odvija sporijim tempom nego što se pretpostavljalo u našoj proljetnoj prognozi“.

  Grupa 19 zemalja EU-a koje koriste euro kao valutu doživjeće rekordan pad od 8,7 posto ove godine, a porašće za 6,1 posto naredne, saopštila je Evropska komisija u svom ažuriranom predviđanju, nazvanom “Ljetna prognoza“. Stoga, možda i ne treba da čudi reakcija Udruženja “Dijaspora”.

  NAPOMENA: tekst je satiričnog karaktera

  life.ba

  spot_img

  Aktuelno

  spot_img

  Povezani članci