Završeno suđenje Fadilu Novaliću i drugima u predmetu “Respiratori”, izricanje presude 5. aprila

Danas je završeno suđenje za četvero optuženih u predmetu “Respiratori, a izricanje presude je zakazano za 5. april 2023. godine u 9 sati u Sudu Bosne i Hercegovine.U ovom predmetu optuženi su federalni premijer Fadil Novalić (SDA), Fahrudin Solak, suspendirani direktor FUCZ, Fikret Hodžić i njegova kompanija “FH Srebrena malina” i federalna ministrica finansija Jelka Miličević (HDZ).

Predmet je pokrenut zbog kupovine 100 kineskih respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM za vrijeme prvog talasa pandemije koronavirusa u martu 2020. godine. Suđenje je počelo 24. februara 2021. godine.

Vlada FBiH i FUCZ su angažovali poljoprivrednu firmu “Srebrena malina” da obavi veliki posao iz oblasti medicine pa se stoga sumnja i na trgovinu utjecajem i pribavljanje protivpravne imovinske koristi nastale usljed nabavke respiratora koji su u tom momentu bili potrebni bolnicama u Federaciji BiH.Optužnica ih tereti i za pranje novca, falsifikovanje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsifikovanje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje. Milićević je optužena za nesavjestan rad u službi.

Prethodnih sedmica tužitelji i odbrana su iznosili završne riječi.Za iznošenje svojih završnih riječi, analiziranju i uvezivanju dokaza, državni tužioci Džermin Pašić i Mirza Hukeljić izdvojili su tri sata prilikom čega su saopćili kako je tekao proces prikupljanja dokaza, govorili su o samom predmetu – njegovom značaju i karakteru – te o optuženima i njihovom dejstvovanju.

S druge strane, odbrana je iznosila dokaze u korist svojih branjenika zastupajući tezu da je sve urađeno u skladu sa zakonom i vanrednom situacijom koja je zahtijevala hitne odluke te da se radi o politički motivisanom procesu koji je, smatraju, korišten i u predizborne svrhe.

Klix.ba