Četvrtak, 30 lipnja, 2022
More
  spot_img

  Zatvara se Crna Gora: Donesene nove mjere

  Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) će ograničiti kretanje u cijeloj Crnoj Gori od 21 sat do pet sati ujutro, a predviđena je i zabrana međugradskog saobraćaja vikendom, nezvanično saznaju Vijesti neposredno prije pres konferencije NKT koja se održava u 15 sati.

  To je potvrđeno na pres konferenciji.

  Prema nezvaničnim informacijama Vijesti.me, bit će skraćeno i radno vrijeme trgovinama i ugostiteljskim objektima i to do 20 sati, a bit će zabranjena sva okupljanja kao i posjete domaćinstvima.

  Po istim informacijama, nošenje maski bit će obavezno i u ugostiteljskim objektima, a kao posebna dodatna mjera za ugostitelje bit će i postavljanje pleksiglasa između stolova u unutrašnjosti objekata. Planirano je i imenovanje odgovornog lica u svakom objektu za primjenu mjera.

  Saopćene mjere su:

  1. Zabrana kretanja od 21 do pet ujutru uz predefinisane izuzetke – obavljanje posla i privrednih aktivnosti, zdravstvene potrebe i humanitarni razlozi
  2. Najviše četiri osobe se mogu kretati zajedno na otvorenom prostoru
  3. Zabrana teritorija kretanja van općina od petka u ponoć do nedjelje u ponoć izuzev za obavljanje posla i privredne aktivnosti, zdravstvene potrebe i humanitarni razlozi
  4. Zabranjuju se vjerski skupovi, saučešća, svadbe, sva privatna okupljanja i proslave (rođendani, krštenja i druga slavlja)
  5. Dozvoljeni su obredi u religijskim objektima bez prisustva vjernika
  6. Rad svih ugostiteljskih objekata je od sedam do 20 sati. Svaki ugostiteljski objekat mora imenovati odgovorno lice u svakom objektu za primjene mjera.
  7. Omogućen rad ugostiteljskih objekata uz nošenje maske i u otvorenom i zatvorenom osim tokom konzumiranja hrane i pića. Dezinfekciona sredstva moraju biti na svakom stolu. Dezinfekcija ruku na ulazu i izlazu je obavezna. Obavezno je postavljanje pleksiglasa između stolova. Broj osoba za istim stolom je četiri, ali mora razmak biti dva metra. Na terasama mogu za stolom biti četiri osobe uz razmak od dva metra između njih i između stolova.
  8. Rad fitnes centara za rekreativce – uz obavezno korišćenje maski. Jedna osoba može biti na deset metara kvadratnih, a grupni treninzi su zabranjeni.
  9. Zabrana posjećivanja u stambenim objektima za lica koji nisu članovi istog domaćinstva.

  radiosarajevo.ba

  spot_img

  Aktuelno

  spot_img

  Povezani članci