More
  spot_img

  Zatraženo uvođenje obaveznog PCR testa na granici BiH i za državljane iz regiona

  Federalno ministarstvo zdravstva traži od Vijeća ministara BiH da izda naredbu da svi državljani uključujući i one iz Srbije i Hrvatske pri ulasku u BiH moraju imati negativan PCR test ne stariji od 48 sati.
  Ovaj zahtjev podrazumijeva da bi ovaj uslov važio za sve ljude, a novina je za državljane iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske s obzirom na to da su oni iz inostranstva i prije prelazili granicu samo uz negativan PCR test.

  Kako su naveli iz Federalnog ministarstva zdravstva, na području Federacije je ozbiljna epidemiološka situacija i zaključno sa 7. decembrom ove godine je u ovom bh. entitetu registrovano 61.031 ukupno slučajeva zaraze koronavirusom dok ih je 18.059 aktivno.

  Ozbiljnu epidemiološku situaciju imaju i zemlje okruženja kao i zemlje EU, pa stoga donose restriktivne mjere kada su u pitanju ulascu ljudi u navedene države. Pred nama su božićni blagdani koji obilježavaju pripadnici katoličke i pravoslavne vjeroispovijesti, zatim i Nova godina pa je potrebno pravovremeno poduzeti protuepidemijske mjere da vi se spriječilo daljnje širenje virusa”, naveli su iz Federalnog ministarstva zdravstva.

  Zbog svega navedenog predložili su Ministarstvu sigurnosti BiH i Ministarstvu civilnih poslova BiH da upute zajednički prijedlog odluke prema Vijeću ministara BiH te da se njome naredi da svi strani državljani koji dolaze iz inostranstva, uključujući i one iz zemalja okruženja moraju imati negativan PCR test ne stariji od 48 sati računajući od dana ulaska u zemlju.

  Istakli su i to da bi uz navedenu odluku trebalo predvidjeti i izuzetke na koje se ne bi odnosilo ovo pravilo.

  Podsjećamo da je epidemiološka situacija u susjedstvu pogoršana, pa se tako u Srbiji i Hrvatskoj dnevno bilježi po nekoliko hiljada zaraženih i veliki broj preminulih osoba.

  U obje ove zemlje su pooštrene epidemiološke mjere, a isti slučaj je i sa Crnom Gorom.

  S obzirom na to da su državljani ovih zemalja mogli bez negativnih PCR testova ući u BiH, ovaj zahtjev Federalnog ministarstva zdravstva je izuzetno bitan kako bi se zbog pogoršanih epidemiološke situacije u zemljama regije suzbila dalja zaraza.

  klix.ba

  spot_img

  Aktuelno

  spot_img

  Povezani članci