More
  spot_img

  Zašto muškarci žive kraće od žena: Čini se da su naučnici pronašli odgovor

  Naučnici su otkrili nove podatke koji bi mogli objasniti zašto muškarci obično ne žive toliko dugo kao žene. Istraživanja sugeriraju da je to povezano s gubitkom Y hromozoma, što može uzrokovati ožiljke na srčanom mišiću i dovesti do smrtonosnog zatajenja srca.

  Zašto muškarci žive kraće od žena: Čini se da su naučnici pronašli odgovor
  Zašto muškarci žive kraće od žena: Čini se da su naučnici pronašli odgovor

  Procjenjuje se da 40 posto 70-godišnjaka pati od gubitka Y hromozoma, ali bi mogli imati koristi od postojećeg lijeka koji cilja na opasne ožiljke tkiva.

  Hromozomi su snopovi DNK u svakoj ćeliji koji dolaze u parovima. Žene imaju dva X hromozoma, dok muškarci imaju X i Y hromozom.

  Profesor Kenneth Walsh sa Univerziteta u Virdžiniji rekao je: “Naročito nakon 60. godine, muškarci umiru brže od žena. Kao da biološki brže stare. Ovo novo istraživanje daje naznake zašto muškarci imaju kraći životni vijek od žena.”

  Mnogi muškarci počinju da gube svoj Y hromozom u djeliću ćelija kako stare – nešto što se čini posebno istinitim za pušače.

  Naučnici su ranije otkrili da muškarci koji pate od gubitka Y hromozoma imaju veću vjerovatnoću da umru u mlađoj dobi i pate od bolesti povezanih sa starenjem kao što je Alzheimerova bolest.

  Vjeruje se da je ovo novo istraživanje prvi čvrsti dokaz da gubitak hromozoma direktno uzrokuje štetne posljedice po zdravlje muškaraca.

  Istraživači su koristili tehnologiju za uređivanje gena kako bi razvili poseban model miša kako bi bolje razumjeli efekte gubitka Y hromozoma u krvi. Otkrili su da je gubitak ubrzao bolesti povezane sa starenjem i učinio miševe sklonijim ožiljcima na srcu i doveo do ranije smrti.

  KLIX

  spot_img

  Aktuelno

  spot_img

  Povezani članci