fbpx
More

  Započeti radovi na rekonstrukciji Ferhad-begove džamije sa munarom u Tešnju

  U srijedu, 28.04.2021. godine počeli su radovi na restauraciji Gazi Ferhad-begove (Čarši) džamije i  munare u Tešnju, u okviru koje je planirano: izgradnja munare, sanacija krova džamije, oslikavanje kupola i zamjena drvenih  elemenata na sofama džamije, a sve prema projektnoj dokumentaciji i datoj građevinskoj dozvoli.

  Naime usljed ukazane potrebe ranije Medžlis Islamske zajednice Tešanj se obratio Vakufskoj direkciji za pomoć u realizaciji projekta rekonstrukcije kompleta Ferhad-begove džamije u Tešnju.

  Vakufska direkcija Islamske zajednice u BiH i Generalna direkcija vakufa Republike Turske su 21.04.2017. godine potpisali Protokol o rekonstrukciji kompleksa Ferhad-begove džamije. Projekat je podrazumjevao rekonstrukciju kompletnog objekta kahvane, rekonstrukciju poslovnog prostora, ponovnu izgradnju munare koja je srušane usljed udara vjetra, rekonstrukciju sofa džamije, rekonstrukciju krova džamije i dio vanjskog uređenja. Potpisivanjem sporazuma Vakufska Direkcija je putem svog partnera Generalne direkcije vakufa Republike Turske obezbijedila potrebna sredstva za projekat restauracije Čaršijske džamije i ponovnu izgradnju munare, kao i rekonstrukciju objekta “Kahva”i poslovnog prostora u haremu džamije.

  Do sada su završeni radovi na potpunoj rekonstrukciji objekta “Kahve” i poslovnih prostora. Administrativni poslovi i aktivnosti vezano za dobijanje adekvatnih dozvola za rekonstrukciju

  džamije i munare su nažalost uzeli više vremena nego što je planirano, te se nakon završetka svih tih aktivnosti stekli uslovi za početak radova i na ovom drugom dijelu projekta.

  Sa realizacijom ovog projekta Vakufska direkcija je dala doprinos jačanju ne samo vjerskog vakufa već i ekonomskog vakufa, iz razloga što će sa rekonstrukcijom objekta “Kahve” i poslovnog prostora prihodi vakufa biti uvećani a samim time prihodi i Medžlisu IZ Tešanj koje će on usmjeravati u svrhu utvrđenu Ferhad-begovom vakufnamom.

  Ovo je samo jedan u nizu projekata koje realiziraju u partnerskom odnosu Vakufska direkcija Islamske zajednice u BiH i Generalna direkcija vakufa Republike Turske.

  Vakufska direkcija izražava zadovoljstvo što je doprinijela realizaciji još jednog vrijednog projekta.

  072info.com

  Istaknuto

  Tešanj Connected – brže i lakše do posla sa nama

  Uz najnoviju platformu do lakšeg i bržeg zapošljavanja, Tešanj Connected! Šta je Tešanj Connected?

  Najnovije vijesti

  Beker: Đoković crpi energiju iz “svetog brda” u Visokom

  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || ).push({}); Nema sumnje da mu energija, za koju on kaže...

  Slovenija sutra proglašava kraj epidemije

  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || ).push({}); U Sloveniji su u posljednja 24 sata zabilježene samo...

  BiH 13. na svijetu po naružanosti građana

  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || ).push({}); Prema količini oružja koje posjeduju građani u odnosu na...

  Nakon više od 60 godina počinje rekonstrukcija tramvajske pruge na dionici Marijin Dvor – Ilidža

  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || ).push({}); Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta potpisao je danas...

  Slične vijesti