fbpx
More

  Započeti radovi na rekonstrukciji Ferhad-begove džamije sa munarom u Tešnju

  U srijedu, 28.04.2021. godine počeli su radovi na restauraciji Gazi Ferhad-begove (Čarši) džamije i  munare u Tešnju, u okviru koje je planirano: izgradnja munare, sanacija krova džamije, oslikavanje kupola i zamjena drvenih  elemenata na sofama džamije, a sve prema projektnoj dokumentaciji i datoj građevinskoj dozvoli.

  Naime usljed ukazane potrebe ranije Medžlis Islamske zajednice Tešanj se obratio Vakufskoj direkciji za pomoć u realizaciji projekta rekonstrukcije kompleta Ferhad-begove džamije u Tešnju.

  Vakufska direkcija Islamske zajednice u BiH i Generalna direkcija vakufa Republike Turske su 21.04.2017. godine potpisali Protokol o rekonstrukciji kompleksa Ferhad-begove džamije. Projekat je podrazumjevao rekonstrukciju kompletnog objekta kahvane, rekonstrukciju poslovnog prostora, ponovnu izgradnju munare koja je srušane usljed udara vjetra, rekonstrukciju sofa džamije, rekonstrukciju krova džamije i dio vanjskog uređenja. Potpisivanjem sporazuma Vakufska Direkcija je putem svog partnera Generalne direkcije vakufa Republike Turske obezbijedila potrebna sredstva za projekat restauracije Čaršijske džamije i ponovnu izgradnju munare, kao i rekonstrukciju objekta “Kahva”i poslovnog prostora u haremu džamije.

  Do sada su završeni radovi na potpunoj rekonstrukciji objekta “Kahve” i poslovnih prostora. Administrativni poslovi i aktivnosti vezano za dobijanje adekvatnih dozvola za rekonstrukciju

  džamije i munare su nažalost uzeli više vremena nego što je planirano, te se nakon završetka svih tih aktivnosti stekli uslovi za početak radova i na ovom drugom dijelu projekta.

  Sa realizacijom ovog projekta Vakufska direkcija je dala doprinos jačanju ne samo vjerskog vakufa već i ekonomskog vakufa, iz razloga što će sa rekonstrukcijom objekta “Kahve” i poslovnog prostora prihodi vakufa biti uvećani a samim time prihodi i Medžlisu IZ Tešanj koje će on usmjeravati u svrhu utvrđenu Ferhad-begovom vakufnamom.

  Ovo je samo jedan u nizu projekata koje realiziraju u partnerskom odnosu Vakufska direkcija Islamske zajednice u BiH i Generalna direkcija vakufa Republike Turske.

  Vakufska direkcija izražava zadovoljstvo što je doprinijela realizaciji još jednog vrijednog projekta.

  072info.com

  Istaknuto

  Tešanj Connected – brže i lakše do posla sa nama

  Uz najnoviju platformu do lakšeg i bržeg zapošljavanja, Tešanj Connected! Šta je Tešanj Connected?

  Najnovije vijesti

  Prva bh. kamp prikolica nagrađena na gotovo svim sajmovima

  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || ).push({}); Nakon luksuzne jahte, majstori brodogradnje iz Viteza pripremili...

  Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || ).push({}); Objavljen tender za prodaju hotela IgmanKantonalna agencija za...

  Težak udes na autoputu kod Visokog: Vozilo na krovu

  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || ).push({}); Na autoputu Visoko - Sarajevo došlo je do teške...

  Upozorenje / Kupci, oprez: Iz trgovina se povlači riba u konzervi, prodaje se i u BiH

  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || ).push({}); Ministarstvo poljoprivrede u četvrtak je obavijestilo potrošače da je...

  Slične vijesti