More
  spot_img

  Za pomoć autobuskim prijevoznicima 10 miliona KM

  Stupanjem na snagu Uredbe o interventnim mjerama za podršku ugroženim sektorima privrede Federacije BiH u okolnostima pandemije COVID-19, ispunjeni su preduvjeti za objavu javnog poziva i za podnošenje prijava za dodjelu finansijske pomoći, u ukupno raspoloživom iznosu od 10.000.000 KM, korisnicima čija je glavna djelatnost javni cestovni (autobusni) prijevoz putnika.

  Tekst javnog poziva je, s pratećom dokumentacijom, danas objavljen na službenoj web stranici Federalnog ministarstva prometa i komunikacija (http://www.fmpik.gov.ba/bh/usluge/uredba-javni-poziv.html). Ovaj javni poziv je otvoren 21 dan od dana objave, odnosno do 13.11.2020. godine, što je ujedno i posljednji dan za predaju zahtjeva.

  Federalno ministarstvo prometa i komunikacija poziva sva privredna društva, privatne poduzetnike i preduzeća čija je glavna djelatnost javni cestovni (autobusni) prijevoz putnika, koja su periodu od 1. aprila do 30. septembra ove godine u odnosu na ovo razdoblje 2019. godine ostvarila pad oporezivog prometa u glavnoj djelatnosti od najmanje 40 posto, da dostave traženu dokumentaciju.

  Opći ciljevi dodjele finansijske pomoći su očuvanje radnih mjesta i osiguranje podrške likvidnosti najugroženijim djelatnostima.

  Privredni subjekti ovu pomoć će moći koristiti isključivo za isplate minimalnih bruto plaća i troškove poslovanja koji su nastali u periodu od 1.7. do 31.12.2020.

  Jedan od uvjeta ovih javnih poziva je i to da korisnici finansijske pomoći ne mogu smanjiti broj radnika u periodu do 31. decembra 2020. godine, a u odnosu na broj radnika na dan 30. septembar 2020. godine.

  Ukupna finansijska sredstva za provedbu ove uredbe osigurana su u Budžetu FBiH za 2020. godinu u iznosu od 90.000.000 KM, a maksimalan iznos pomoći koji se može dodijeliti jednom korisniku, po ovom pozivu, ne može preći 700.000 KM.

  Deset miliona, od ukupno predviđenih 20 miliona KM Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija, namijenjeno je za finansijsku pomoć provođenju započetih infrastrukturnih projekata od javnih poštanskih operatera, željeznica i u svrhu modernizacije aerodroma, saopćeno je iz Federalnog ministarstva prometa i komunikacija.

  Izvor: Faktor

  spot_img

  Aktuelno

  spot_img

  Povezani članci