Za Atifa Dudakovića zatražen pritvor jer je na obilježavanju godišnjice govorio o jedinstvu Bošnjaka

Tužilaštvo BiH je zatražilo pritvor Atifu Dudakoviću zbog govora koji je održao na obilježavanju Dana Armije RBiH u kojem se, navodno, posredno obratio pripadnicima Petog korpusa Armije RBiH, a koji su svjedoci u ovom postupku.

Govor je održan povodom obilježavanja godišnjice od nastanka Armije RBiH, što je održano u organizaciji općine Novi Grad. Dudaković se tada porukama potrebe za jedinstvom Bošnjaka obratio svima prisutnima, a Tužilaštvo BiH je to problematiziralo.Oni navode da je upravo rečenicom kojom poziva na jedinstvo, Dudaković se obratio pripadnicima Petog korpusa Armije RBiH, koji su svjedoci u postupku protiv njega.

Advokat odbrane Asim Crnalić pak ističe da su svjedoci zaštićeni stoga im se nije ni mogao obratiti jer ne zna ko su.Također, odbrana ističe da je govor upućen domovini, a ne konkretno nekome te da je govorio o historiji BiH, a da nije pominjao postupak koji se vodi protiv njega.

Tužilaštvo još smatra da je njegovim obraćanjem na obilježavanju prekršio i mjeru kontaktiranja sa medijima jer, kako tužiteljice navode, znao je da će govor biti medijski propraćen.Sud će donijeti odluku u najkraćem mogućem roku.

Inače, suđenje Dudakoviću traje već mjesecima u okviru glavnog pretresa. Tužilaštvo BiH ga tereti zajedno sa još 16 pripadnika i komandanata tog Korpusa za zločine protiv čovječnosti na području općina Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa, Sanski Most i ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području općina Bihać i Cazin.

klix.ba