Washingtonu stigla poruka iz Moskve zbog njihove snažne podrške BiH

Glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova komentarišući saopćenje State Departmenta o dešavanjima u BiH poručila je da pristup SAD-a suverentitetu Srbije i BiH “podsjeća na podvojenu ličnost”.

Zaharova se osvrnula na izjavu Neda Pricea, portparola State Departmenta, koji je rekao da će Washington nastaviti da podržava suverenitet i teritorijalni integritet BiH i pozivati na odgovornost one koji teže da potkopaju institucije BiH i Dejtonski sporazum.”

Nevjerovatno. Nede, pokušajte da zamijenite ‘BiH’ sa ‘Srbija’, ‘Republika Srpska’ sa ‘Kosovo’, Dejtonski sporazum sa rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a 1244 i dobit ćete dijagnozu – podvojena ličnost”, navela je Zaharova na svom profilu na Telegramu.Zaharova smatra da je SAD suprotno odluci Vijeća sigurnosti UN-a 2008. godine priznao nezavisnost Kosova čime je narušen teritorijalni integritet i suverentitet Srbije.

Ruska zvaničnica pokušava vezati problem Srbije i Kosova za Bosnu i Hercegovinu i praviti paralelu, što uporno radi i predsjednik RS-a Milorad Dodik, iako ta dva događaja nemaju nikakve veze jedan sa drugim.

Podsjetimo, američki State Department se oglasio povodom posljednjih izjava predsjednika entiteta Republika Srpska Milorada Dodika kojima je zaprijetio otcjepljenjem RS-a.”Sjedinjene Američke Države odbacuju komentare predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika od 9. marta, u kojima je nastojao da potkopa Ustavni sud Bosne i Hercegovine i iznio višestruke prijetnje o otcjepljenju Republike Srpske od Bosne i Hercegovine”, saopćeno je iz State Departmenta.U saopćenju se dodaje da Član 3 Dejtonskog ustava jasno kaže da Republika Srpska mora u potpunosti poštovati odluke institucija Bosne i Hercegovine, uključujući konačne i obavezujuće presude Ustavnog suda BiH.

Iz Washingtona je poručeno da SAD čvrsto stoje uz narod BiH na putu euroatlantskih integracija i jačanju državnih institucija.Također su istakli da su separatistička retorika i prijetnje Dejtonskom mirovnom sporazumu neodgovorne, opasne i štetne za napredak BiH ka daljim euroatlantskim integracijama.”Obavezujemo se da ćemo nastaviti podržavati suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter BiH, te smatrati odgovornim one koji nastoje potkopati institucije BiH i Dejtonski mirovni sporazum. Naša predanost je čvrsta, a Sjedinjene Američke Države neće odustati od naroda Bosne i Hercegovine”, saopćeno je iz State Departmenta.

klix.ba