Vučićevi tabloidi ne gube vrijeme: Incident u Sarajevu predstavili kao lov na Srbe

Incident koji se dogodio u subotu na Ilidži kad je grupa Beograđana fizički napadnuta maksimalno je iskorišten u srbijanskim tabloidima, ali u cilju nacionalističkog narativa.

Fizički napad na grupu ljudi iz Beograda na dječijem turniru u Sarajevu je maskimalno osuđen, a policija je ekspresno uradila svoj dio posla te je privedeno desetak osoba.

Bilo kakvo nasilje i bilo kakve uvrede su za svaku osudu i sankciju, međutim to za mnoge nije dovoljno.

Kako su u Sarajevu nadležni krenuli da se izvinjavaju strahujući od generalizacije, paralelno se u Srbiji u medijima koje kontroliše vladajući SNS i predsjednik Aleksandar Vučić maksimalno iskoristila prilika za nadogradnju svog nacionalističkog narativa.

Tako su srbijanski tabloidi jutros popunili naslovnice u kojima pišu kako je u Sarajevu povampirilo veliko zlo “Fašisti love Srbe, a Evropa ćuti i gleda”… “Horor, napad u Sarajevu posljedica antisrpske kampanje”, “Linčovali srpsku djecu”, “Uz povike ‘ubij Srbina’ na Ilidži noževima napali Beograđane”, “Napad na Srbe gdje god da žive”.

Ovo je samo dio sa naslovnica medija u Srbiji o onome što se dogodilo u subotu na Ilidži.Jedan od rijetkih medija u Srbiji, koji je incidentu na Ilidži pristupio sa više odgovornosti je list Danas, koji jutros na naslovnoj strani istakao vijest s naslovom “Ko je djecu naučio da viču ‘ubij Srbina'”.

to i jeste pravo pitanje onoga što se dogodilo. Nacionalistički povici i pjesme koje su se širile društvenim mrežama su u velikoj mjeri odraz politike i toksične klime koja se kreira u javnom prostoru, a gdje je nacionalno 

tim odrastaju i nove generacije, pa s toga se dešava i uvredljiva pjesma koju su pjevali pojedini dječaci koji su u Sarajevo stigli iz Splita.

Takvo stanje trenutni nacionalisti vješto koriste, a dokaz kako to završava u javnosti su jutrošnje naslovnice tabloida u Srbiji.

klix.ba