Vučić: Nisam otišao u Srebrenicu jer tamo nisam dobrodošao

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da nije otišao u Srebrenicu na obilježavanje 27. godišnjice genocida zato što, prema njegovim riječima, tamo nije dobrodošao, te ocijenio da je ove godine bila žešća kampanja sa više mržnje usmjerene prema srpskom narodu.

Vučić: Nisam otišao u Srebrenicu jer tamo nisam dobrodošao
Vučić: Nisam otišao u Srebrenicu jer tamo nisam dobrodošao

Vučić je istakao da je “ćutao 11. jula” zato što bi Srbija bila izložena najbrutalnijim napadima, jer ne bi izgovorio “magičnu riječ koju oni žele da čuju”.

“Zato što neko ne želi od nas da osjeti pijetet, ne želi da vidi poštovanje žrtvama, već želi pravnu formulaciju da bi mogao na tome da zasniva neke druge političke poteze u budućnosti, a to je ukidanje Republike Srpske, kompenzacione mjere i dalje mjere protiv Srbije“, rekao je Vučić za TV Pink.

Predsjednik Srbije je mišljenja da nije tu riječ o poštovanju prema žrtvama i emocijama, nego o nečemu što neko misli da na takav način može da gradi svoju budućnost.

Vučić je rekao da je “11. juli težak dan zločina nad Bošnjacima”, ali i da ima mnogo teških dana u godini, kao i mnogo drugačijeg viđenja.

“Ono što je ove godine bilo jasnije naglašenije bila je snažnija kampanja i više mržnje prema srpskom narodu i možda nažalost više pogrešnih odgovora”, naveo je Vučić.

On je ocijenio da se ponekad čini kao da svi na Balkanu “čekaju drugo poluvrijeme”, sa mnogo strasti, emocija i mržnje, te da Srbija to mora da izbjegne po svaku cijenu, ali ne zato što je slabija.

Vučić je podsjetio da je otišao u Srebrenicu prije sedam godina, pa da su bošnjački političari rekli da je to bila provokacija.

“Šta god da uradite i šta god da kažete nikada nije dovoljno dobro zato što Srbija, po nekima, mora da bude unižena”, rekao je Vučić.

On je rekao da razumije zašto Zapad vodi računa o Srebrenici, ali da ne razumije kako ne dolaze na pomen jasenovačkim žrtvama pod izgovorom da će prisustvovati ruski ambasador, kao ni zašto nema rezolucije u Evropskom parlamentu o zločinima nad srpskim narodom ili zašto je dozvoljeno da se govori o ulicama Mile Budaka i Jure Francetića u Mostaru, ali ne na teritoriji članice EU – Hrvatske.

Vučić je ukazao da je, uprkos svemu, za Srbe važno da grade najbolje odnose sa Bošnjacima koliko god je to moguće, jer u suprotnom sve drugo bi “odvelo u katastrofu”.

Upitan za izjavu šefa Delegacije Evropske unije u BiH Johana Satlera da je pomirenje uvreda za žrtve, Vučić je rekao da mu je vidio goru izjavu.

“Komplikovana je ta izjava. Vidio sam mu ja goru izjavu u kojoj je govorio da je svako pominjanje srpskih žrtava u stvari provokacija”, dodao je Vučić.

Upitan kako je moguće da to kaže predstavnik EU, Vučić je odgovorio pitanjem: “Kada je Evropski parlament donio rezoluciju o Jasenovcu?”.

KLIX