Vruć krompir u rukama Bećirovića: Na sto stiže imenovanje Borjane Krišto i Dodikovi zahtjevi

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda bošnjačkog naroda Denis Bećirović (SDP) u narednom periodu doći će u fokus političkih zbivanja, jer se od njega očekuje da prevagne na jednu ili drugu stranu.

Predsjedništvo BiH je to koje prvo mora dati mandat Borjani Krišto za sastav Vijeća ministara. I jasno je da glas za neće dobiti od Željka Komšića, pa će Željka Cvijanović i Denis Bećirović odlučiti. Cvijanović nema nikakve dileme, a ni Bećirović do sada nije iznio nikakve zamjerke na njeno imenovanje.

Komšić kao lider DF-a zbog politike prema HDZ-u i obratno neće podržati kadar HDZ-a za predsjedavajuću Vijeća ministara, a već je tražio da Krišto dođe u Predsjedništvo i podnese plan i program i odgovori na neka pitanja u vezi NATO puta.

To do sada nije bila praksa i izvjesno je da se Krišto neće odazvati na takav poziv.Ipak, zbog dogovora Osmorke i HDZ-a za vlast na državnom i na federalnom nivou vruć krompir je u rukama Bećirovića.

Taj blok stranaka će od njega očekivati bezrezervnu podršku za imenovanje Borjane Krišto, a takav prijedlog će na stolu imati već u četvrtak.Kada Bećirović glasa za Krišto vjerovatno će morati primiti i političke udarce u vidu kritika opozicije, ali na to je već morao računati.

Dalje, nakon Krišto na dnevni red stižu i prioriteti Milorada Dodika, a to su istočna gasna konekcija (gasovod iz Srbije za ruski gas), gradnja aerodroma u Trebinju (investicija Srbije) i gradnja hidroelektrane Buk Bijela na Drini (investicija Srbije i RS-a).

Jučer je Istraga objavila da će Bećirović odobrenje za istočnu gasnu konekciju usloviti usvajanjem državnog zakona o gasu. Međutim pitanje je političke snage da tako nešto prođe.

Milorad Dodik će neminovno insistirati na svojim uslovima, a na Bećirović će biti prva brana u politici Osmorke koja je već poslala poruke da se traži kompromis i za projekte na kojima insistira Dodik.

Pitanje je kako će se opravdati projekat hidroelektrane na Drini, s obzirom da projekat ne vodi država, već ga je pokrenuo RS, iako je naknadno Ustavni sud BiH presudio da entitet ne može davati koncesije i uprkos činjenici da nema sporazuma o granici BiH i Srbije i ta je Drina veliki hidropotencijal, “krompir” u rukama Bećirovića postaje sve vrući.

klix.ba