More
  spot_img

  Vreli talas stiže u BiH, temperature čak do 42 stepena


  Federalni hidrometeorološki zavod objavio je vremensku prognozu za naredne dvije sedmice. Kako se vidi, za vikend nam stižu temperature do 42 stepena.

  Na prostoru Bosne i Hercegovine, prema trenutno raspoloživim sinoptičkim kartama, do kraja mjeseca preovladavat će sunčano i suho vrijeme uz veoma malu oblačnost i visoke temperature zraka.

  Temperature će ove sedmice biti u porastu. Od sredine sedmice uz novi toplotni val ove godine, dani bi mogli biti teže podnošljivi.

  Vrhunac toplinskog vala očekuje se za dane vikenda. Izraženije vrijednosti temperatura prognoziraju se na jugu Hercegovine, a u centralnim područjima Bosne uz nešto niže dnevne temperature izvjesna je do petka svježina u jutarnjim satima.

  Minimalne jutarnje temperature zraka varirat će od 15 do 22 celzija u Bosni, na jugu zemlje do 26. Najviše dnevne temperature između 32 i 39, na jugu zemlje do 42 stepena.

  Visoke temperature i visok indeks UV zračenja može štetno djelovati na zdravlje stanovništva. Također, visoke temperature, suh zrak i mala vlažnost pogodavat će nastanku požara.

  Preporuka za javnost je da se redovno prate obavještenja i upozorenja (Meteoalarm) Federalnog hidrometeorološkog zavoda i drugih nadležnih institucija i da se pridržava datih uputa.

  Vreli talas stiže u BiH, temperature čak do 42 stepena
  Vreli talas stiže u BiH, temperature čak do 42 stepena

  izvor : klix.ba  spot_img

  Aktuelno

  spot_img

  Povezani članci