Vlast u Zenici bez SDA i HDZ-a: Šestorka ima većinu nakon što im je pristupio DF

Vlast u Zeničko-dobojskom kantonu mogla bi biti formirana bez SDA i HDZ-a, nakon što je šest stranaka napravilo programsku koaliciju i idu u formiranje vlasti. Sve bi trebalo biti poznato na današnjoj konferenciji za medije u 16 sati.

Iako je SDA kao najjača politička stranka u kantonu koja je osvojila 11 mandata u prvim danima nakon izbora tvrdila da ima većinu, stvari su se promijenile nakon što je NES na višim nivoima postao dio Osmorke.

SDA je većinu trebala formirati sa HDZ-om, NES-om i SBB-om što im je bilo dovoljno za većinu (18 ruku). Međutim, dogovor Osmorke je precrtan i u ovom kantonu te je tako jedna zastupnica NES-a ustvari postala 15. ruka u budućoj većini nakon čega su im se priklonila tri zastupnika DF-a čime je napravljena većina, a potpisi bi danas trebali biti ozvaničeni u poslijepodnevnim satima.

Novu vlast u ZDK će činiti zastupnici Bosanskohercegovačke inicijative – Kasumović Fuad, Socijaldemokratske partije BiH, Demokratske fronte, Naroda i pravde, Narodnog evropskog saveza i Naše stranke.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Klix.ba