Vlast RS-a na ulice za paradiranje izvukla oklopna vozila, u defileu učestvuje 2.500 policajaca

Prethodnih nekoliko dana trajale su pripreme za obilježavanje neustavnog Dana RS-a u Istočnom Sarajevu gdje će ove godine na prijedlog predsjednika RS-a Milorada Dodika biti održan svečani defile MUP-a tog bh. entiteta.

Trenutno su na ulicama Istočnog Sarajeva, kako javljaju reporteri portala Klix.ba raspoređeni pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a, oklopna vozila i kvadovi.

Na svečanom defileu koji počinje danas u 14 sati će učestvovati 2.500 pripadnika MUP-a te će biti i razvijena zastava Republike Srpske duga 500 metara.Iz MUP-a RS-a saopćeno je da je zabrana na snazi danas od 7 do 20 sati na svim putevima i ulicama na područjima općina Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža.

Tokom defilea bit će prezentirano 37 policijskih ešalona.

Podsjećamo da je Ustavni sud u dva navrata presudio da je obilježavanje 9. januara kao Dana RS-a neustavno jer taj datum ne simbolizira zajedničko sjećanje.Svi javni organi u BiH, imenovani i izabrani zvaničnici moraju se pridržavati ustavnog poretka BiH i poštovati odluke suda, ali to ove kao i prethodnih godina, očigledno nije slučaj.

klix.ba