Vijeće ministara odbilo proglasiti 11. juli za dan žalosti u Bosni i Hercegovini

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici nije postiglo konsenzus za donošenje odluke o proglašenju 11. jula danom žalosti u Bosni i Hercegovini.Riječ je o inicijativi koju je predložio zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zukan Helez.

Činjenica da 11. juli neće biti dan žalosti na teritoriji cijele BiH je sramotna i skandalozna.Može se pretpostaviti da su protiv toga bili ministriz RS-a.Podsjetimo, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na jučerašnjoj sjednici donijela Odluku kojom se 11. juli 2023. godine, dan sjećanja na genocid u Srebrenici, proglašava Danom žalosti u Federaciji BiH.

Dan žalosti se obilježava obaveznim isticanjem zastave Bosne i Hercegovine na pola koplja, odnosno jarbola, na zgradama Vlade Federacije BiH i institucija Federacije BiH.Na Dan žalosti ne mogu se održavati programi kulturno-zabavnog karaktera na javnim mjestima u Federaciji BiH.

Medijske kuće na teritoriji Federacije BiH su dužne uskladiti i prilagoditi svoje programske sadržaje Danu žalosti.U obrazloženju je istaknuto da je Odluka donesena radi izražavanja saučešća i suosjećanja s porodicama žrtava, te sjećanja na genocid u Srebrenici.

klix.ba