Vijeće ministara nije izglasalo Dan žalosti povodom stravičnih ubistava u Gradačcu

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na današnjoj hitnoj telefonskoj sjednici nije izglasalo odluku o proglašenju Dana žalosti u cijeloj državi nakon što je došlo do stravičnih ubistava u Gradačcu. Prijedlog je bio da Dan žalosti bude u srijedu.

Sjednica je počela u 9:30 sati, a ministri su imali rok do 12 sati da se izjasne. Kako saznajemo ministri iz RS-a Nenad Nešić i Staša Košarac su glasali protiv.Iako je u međuvremenu zamjenica državnog ministra za ljudska prava i izbjeglice Duška Jurišić na Facebooku objavila da će odluka biti izglasana, na kraju ipak nije bilo potvrde.U međuvremenu je Vlada RS-a proglasila dan žalosti zbog ubistava u Gradačcu te pozvala Vladu FBiH da učini isto.

Da li ne žele dozvoliti da odluka bude državna pa nadležnost spuštaju na entitetski nivo nije jasno, međutim ono što je odluka Vijeća ministara jeste da nema dana žalosti.Dženaza Nizami Hećimović bit će danas, a porodica je zamolila da zvaničnici ne dolaze.Nju je u petak uživo na Instagramu, pred očima devetomjesečnog djeteta, ubio partner Nermin Sulejmanović, koji je nakon toga otišao u grad i ubio još dvije osobe te ranio nekoliko ljudi.

Sulejmanoviću je na meti bila cijela jedna porodica, prilikom čega su ubijeni otac i sin, a majka je ranjena.ŽRTVE ZLOČINA U GRADAČCUCijela porodica na meti: Sulejmanović ubio oca i sina te ranio majku koja je životno ugroženaNakon toga je na društvenim mrežama u uživo obraćanju najavio da će počiniti još ubistava, ali kako je umjesto pravih metaka, u prodavnici dobio startnu municiju, iskoristio je jedan preostali metak da se ubije u momentu kada ga je policija pronašla, što je bilo više od dva sata nakon prvog ubistva.Ministar za ljudska prava i izbjeglice Sevlid Hurtić je odmah posjetio Gradačac kazavši da je tragedija trebala biti spriječena.

On je za Klix.ba kazao da će tokom vikenda zatražiti od predsjedavajuće Vijeća ministara BiH da sazove hitnu sjednicu s ciljem proglašavanja dana žalosti, međutim to se nije dogodilo do danas.U Gradačcu je isti dan proglašena trodnevna žalost, a jučer i u cijelom Tuzlanskom kantonu. Mnogi su kritikovali što u cijeloj BiH nije urađeno isto.

klix.ba