Večeras protesti u Jablanici u znak podrške Enisi Klepo i ostalim žrtvama nasilja

Brojna udruženja iz BiH i građani Jablanice za danas su najavili proteste kao izraz podrške Enisi Klepo koju je brutalno pretukao vlasnik hotela Jablanica, Amir Džafić, ali i svim ženama koje su žrtve nasilja.

Proteste u srijedu, 9. augusta u 18:00 sati u ulici Doljanka organizuje nekoliko udruženja iz Mostara, Konjica, Jablanice i Sarajeva.Ističu da mirnim protestima u Jablanici žele poslati poruku da neće stati dok se nasilje nad nezaštićenom radnicom, ne kazni.Enisa Klepo, dojučerašnja radnica hotela Jablanica, je pretučena prošle sedmice nakon što je tražila posljednju platu s obzirom na to da je planirala dati otkaz.

TEŠKE POVREDEOvako izgleda radnica hotela Jablanica koju je pretukao gazda, a njega pustili na slobodu?Međutim, umjesto plate dobila je batine kojima je prethodio verbalni sukob sa vlasnikom Amirom Džafićem i njegovom suprugom. U incidentu je zadobila teške povrede glave.

Ono što dodatno zabrinjava je i činjenica da je Amir Džafić nakon 48-satnog zadržavanja u policiji pušten na slobodu jer Tužilaštvo HNK “nije imalo zakonske razloge za predlaganje pritvora”.Načelnik Jablanice Damir Šabanović je osudio ovaj incident i rekao da će Općina Jablanica u narednom periodu preispitati bilo kakvu saradnju sa hotelom Jablanica odnosno njegovim vlasnikom koji pored nipodaštavanja radnika i njihovih prava provode i fizičko nasilje nad njima.

klix.ba