Užasno: Kopali stare grobove i skidali nakit sa preminulih

Jezivi zločini zabilježeni su u Hrvatskoj, nakon što su Patricije D. (20), Josip V. (21), Ivan M. (22) i Jurica V. (23) provaljivali u grobnice, crkve, stambene zgrade, vrtiće, javljaju hrvatski mediji.

Tako su na Badnji dan prošle godine pod okriljem noći došli do zagrebačkog vrtića svetog Josipa u Granešini, gdje su, preskočivši ogradu, istrgnuli iz zida četiri bakarne cijevi za slivne vode dužine oko dva metra, kao i jednu lajsnu u vlasništvu Družbe kćeri Božje ljubavi – provincije Božje providnosti.

Obišli su početkom ove godine i crkvu BDM Kraljice mira u Novačkoj ulici, sa koje su skinuli šest metara bakarnih cijevi koje su odlučili da sklone na obližnje groblje Miroševac. Međutim, uočio ih je župnik pa su na kraju pobjegli.

Provaljivali su i u kontejnere pa su tako iz jednog ukrali 20 kilograma bakarnih fitinga vrednih preko 20.000 kuna (oko 5.300 KM).

U pojedine akcije odlazili su sami ili u paru, poput obijanja kioska u gluho doba noći 11. avgusta u Dubravi, iz kojeg su ukradeni duhanski proizvodi.

Da im ništa nije sveto i da bez trunke pijeteta koračaju ovom zemljom, pokazuju i aktivnosti koje su odradili na groblju Miroševac. Osim što su potkradali građane, pretežno starije dobi, dok su uz grobove svojih pokojnih palili svijeće i čistili njihova posljednja počivališta, optužena banda ulazila je i u grobnice.

Bilo je to jesenas, kada su u gluho doba noći odabirali elitne grobove s kojih su upotrebom sile pomjerali nadgrobne spomenike i ploče. Zatim su otvarali kovčege i sa pokojnika i pokojnica skidali prstenje, ogrlice, a nisu se libili ni da iz vilice vade zlatne zube.

Bilo je i slučajeva kada kovčege nisu uspijevali da otvore, i to čak u tri slučaja, što za posljedicu ima oskvrnuće grobova.

Epilog sprovedene istrage su desetine krivičnih prijava protiv četvorke, počevši od teških i lakših krađa, kao i više pokušaja tih krivičnih djela, a na teret im se stavlja i povreda mira pokojnika.

Zbog svega nabrojanog, zagrebačko tužilaštvo u nedavno podignutoj optužnici za njih traži zatvor – za Patricija D. i Ivana M. po godinu i po, a za Josipa V. i Juricu V. po godinu dana robije. Zločine su priznali. Od demontiranja bakarnih klupica i cijevi pa do šetnji po groblju, gdje su se zalijetali u posjetioce i krali im stvari, sve od ulazaka u grobnice iz kojih su krali vrijednosti.

  • Prvi dan smo pomjerili pet nadgrobnih ploča. U njima nije bilo ništa. U šestom grobu smo našli dva zlatna zuba, tri prstena i ogrlicu. Uzeli smo zlato i vratili lim na sanduk, a nadgrobnu ploču na njeno mjesto. Novac od prodaje zlata smo podijelili. Ja sam momcima rekao kako da pomjere ploču. Trebalo se nasloniti na drugi grob i nogama gurati ciljanu ploču. Prvi dan smo ja i Josip ulazili u grobove. Vidjeli smo kosti i sa njih skidali nakit. Ogrlica je bila na vratu pokojnice, a prstenje na rukama. Zube sam trgao s čeljusti. I sutradan smo otvarali grobnice. Dva sanduka, a druge nismo mogli zbog smrada. Za ogrlicu smo dobili 10.800 kuna, za zube 200, a za tri prstena 4.000 kuna – priznao je Patricije D. svoj sramotni lopovluk.

Policiju je, satjeran u ćošak, na kraju sam odlučio odvesti do svih grobova koje su nasilno otvorili, oštetili, pokrali ili pokušali da pokradu.

Jurica V. je kroz priznanje dodao, pak, i da im je cilj bio da gledaju što starije grobove, smatrajući da u njima ima vrijednih predmeta.

  • Kad smo naišli na npr. 1870. godinu, tu smo odlučili da upadnemo. Grobove smo otvarali zajedno. Nekih desetak smo ih otvorili rukama i nogama. Ako je smrdjelo, stavljali smo maske, a na rukama smo imali rukavice. Ja sam samo gurao nadgrobne ploče jer od straha i smrada nisam htio da ulazim – priznao je Jurica V., svjestan da su na grobnicama napravili oštećenja i nanijeli dodatnu, nemjerljivu tugu vlasnicima, piše Jutarnji.
Užasno: Kopali stare grobove i skidali nakit sa preminulih
Užasno: Kopali stare grobove i skidali nakit sa preminulih

izvor : crna-hronika.info