Užasni prizori u Zenici: Zagađena rijeka Bosna obojena crvenom bojom

Zagađenje rijeke Bosne danas je uznemirilo stanovnike Zenice. Aktivisti su jutros zabilježili širenje određenog zagađenje koje je ispušteno u rijeku Bosnu u blizini privrednog subjekta Arcelor Mittal nakon čega se boja brzo proširila rijekom.

Nakon što su aktivisti zabilježili izvor zagađenja rijeke, obratili su se Federalnoj upravi za inspekcijske poslove sa prijavom o zagađenju rijeke.

Glavni federalni vodni inspektor se hitno uputio na lice mjesta, a nakon obavljene inspekcije saopšteno je da nije zabilježen pomor ribe, a o incidentnom zagađenju su obaviješteni svi nadležni organi – policija, kantonalni vodni inspektor, te nadležna Agencija za vodno područje rijeke Save, radi poduzimanja daljih mjera iz djelokruga njihovih nadležnosti.

Federalna uprava za inspekcijske poslove poduzima sve zakonom propisane mjere iz svoje nadležnosti kako bi utvrdila uzrok i sankcionisala počinioca zagađenja, te će, po okončanju inspekcijskog nadzora, o nalazima i poduzetim mjerama javnost biti blagovremeno informisana”, poručili su iz Federalne uprave.

klix.ba