Utorak nakon kojeg “više ništa neće biti isto”: U BiH nas danas očekuju važni politički događaji

Prije nekoliko dana je Milorad Dodik rekao da nakon 22. augusta “više ništa u Bosni i Hercegovini neće biti isto”. Nije bio potpuno jasan šta takva najava znači, no ono što nas danas očekuje je važan koalicioni sastanak u Istočnom Sarajevu, a zatim sjednica Predstavničkog doma BiH.

Na sastanku koalicionih partnera na državnom nivou očekuje se da će prisustvovati Milorad Dodik, Dragan Čović i Nermin Nikšić, koji je također potvrdio dolazak ironičnom objavom na Facebooku.

SASTANAK NAREDNE SEDMICE

Nikšić nakon ironičnog uvoda poručio: Idem u Istočno Sarajevo i Dodik je došao kod mene u KonjicNa tom sastanku bi se partneri trebali dogovoriti o dinamici realizacije koalicionog sporazuma koji se tiče usvajanja reformskih zakona, ali i imenovanja SNSD-ovog ministra finansija u Vijeće ministara BiH Srđana Amidžića.

Nakon toga se očekuje sjednica Predstavničkog doma BiH na kojoj bi trebalo biti usvojeno ono što se lideri stranaka dogovore.Dodik, Čović i Nikšić su se posljednji put sastali 24. jula kada su osmislili veliki plan deeskalacije krize u koju nas je uveo Milorad Dodik.

Nakon tog sastanka su svi zajedno poručili da su došli do rješenja za smirivanje tenzija koje znači da će na narednoj sjednici Predstavničkog doma (22. augusta) usvojiti u isto vrijeme reformske zakone na kojima insistira EU i imenovati SNSD-ovog ministra.”Izlazimo iz perioda velike galame i imamo dogovor.

Sjednica će biti održana 22. avgusta, bit će popunjeno Vijeće ministara i doneseni zakoni”, rekao je Dodik tada, a Nikšić je poručio da će to biti set evropskih zakona.Međutim, SNSD očigledno nikada nije ni planirao ispoštovati plan za koji su javno potvrdili da je dogovoren s obzirom na to da na dnevnom redu današnje sjednice Predstavničkog doma stoji samo reformski zakon koji je odavno u parlamentarnoj proceduri – Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o VSTV-u.

Dnevni red je moguće dopunjavati, ali ne zakonima koje su najavili s obzirom na to da oni prvo moraju biti potvrđeni u Vijeću ministara BiH, a što se nije dogodilo.Šta više, 25. augusta, dan nakon sastanka na kojem su navodno dogovoreni reformski zakoni, sa sjednice Vijeća ministara su povučena dva važna zakona.Nova sjednica Vijeća na kojoj bi zakoni mogli biti potvrđeni i spremni za parlamentarnu proceduru zakazana je dan nakon Predstavničkog doma.

To pokazuje da ne postoji spremnost da se ispoštuje dogovor o usvajanju reformskih zakona i imenovanju Amidžića na istoj sjednici.Naime, Borjana Krišto je jučer u parlamentarnu proceduru uputila materijale potrebne za imenovanje Srđana Amidžića kako bi se to uradilo prije donošenja reformskih zakona, a onda bi Dodik kasnije mogao ponovo zatezati i uslovljavati jer je njemu u ovom trenutku važno samo to imenovanje.

PREDSTAVNIČKI DOM BIH

Magazinović: Ne postoje uslovi za imenovanje SNSD-ovog ministra sutra jer nije ispoštovan dogovorSDP-ov zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH Saša Magazinović kazao je da Amidžićevo imenovanje ne ispunjava uslove upravo jer nije ispoštovan dogovor koalicionih partnera te da on neće podržati njegovo imenovanje.

Isto je potvrdilo još nekoliko zastupnika, a ranije su to jasno kazali Sabina Ćudić i Predrag Kojović.Međutim, još uvijek je neizvjesno kako će se razvijati stvari danas, a dešavanja na Predstavničkom domu će odlično ilustrovati odnos SNSD-a i Trojke.

klix.ba