Četvrtak, 30 lipnja, 2022
More
  spot_img

  Usvojen zakon: Nezaposlene porodilje u FBiH mjesečno će dobijati minimalno 298 KM

  Dom naroda Parlamenta Federacije Bosn ei Hercegovine na današnjoj sjednici je usvojio Zakona o materijalnoj podršci porodicama s djecom u Federaciji Bosne i Hercegovine. Zakonom je određeno da će naknade za porodilje iznositi 298 KM, a dječiji dodatak 103 KM.

  Za zakon je glasalo 35 delegata, dok je jedan bio suzdržan.

  Federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača istakao je kako su postojeća zakonska rješenja sadržavala diskriminatorne odredbe.

  “Cilj je bio otkloniti nepravdu koja je bila uslovljena mjestom prebivalištva korisnika, uspostaviti pravičan i fiskalno održivi sistem materijalne podrške porodicama s djecom, ujednače prava djece u Federaciji, ublaže posljedice siromaštva porodica te pomogne porodicama u podizanju, odgoju i zbrinjavanju djece”, kazao je Drljača.

  Vlada FBiH je nakon dodatnih konsultacija dodala prijedlogu zakona 12 amandmana, koji su postali sastavni dio teksta.

  Osnovica za obračun ova u oba slučaja je najniža plaća isplaćena u FBiH, u skladu sa Zakonom o radu.

  Prava će ostvarivati djeca do navršene 18. godine ukoliko su primanja te porodice do 40 posto najniže plaće, pod uslovom da se to dijete ne nalazi u hraniteljskoj porodici ili ustanovama socijalne zaštite.

  Dječiji dodatak će iznositi 19 posto ili 103,7 KM, što je nekoliko puta više nego što je to bio slučaj, a cilj je ublažiti posljedice teških socijalnih situacija.

  Porodilje koje nisu u radnom odnosu ili su na redovnom školovanju će ostvariti pravo bez dodatnih uslova, što će iznositi 55 posto najniže plaće i isplaćivat će se u periodu od 12 mjeseci. To će iznositi 298 KM, a kantoni imaju pravo da taj iznos povećavaju.

  Materijalna podrška porodicama s djecom, prema odredbama zakona, ima za cilj da se svoj djeci obezbijede približno jednaki materijalni uslovi za zdrav i pravilan psihofizički razvoj u porodici.

  KLIX

  spot_img

  Aktuelno

  spot_img

  Povezani članci