Ustavni sud nije donio odluku o Komšićevoj apelaciji, odlučivat će ponovo u martu

Ustavni sud BiH nije donio odluku o apelacijama Željka Komšića i Šefika Džaferovića u kojima su osporene odluke koje je nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt, saznaje Istraga.ba.

Naime, da bi Ustavni sud odlučio o nekom predmetu za ili protiv mora glasati najmanje petero sudija, što je prosta većina od ukupno devet sudija ustavnog suda (četiri iz FBiH, dva iz RS-a i troje međunarodnih sudija).

Od jeseni prošle godine Ustavnom sudu BiH fali dvoje sudija jer su penzionisani Mato Tadić i Miodrag Simović.Federalni Predstavnički dom i Narodna skupština RS-a nisu od tada imenovali nove sudije, te se došlo u situaciju da ukoliko je glasanje tri na prema četiri ili četiri na prema tri nije moguće donijeti odluku.

Takva se situacija, prema informacijama Istrage desila na ovosedmičnoj plenarnoj sjednici. Četvero sudija je bilo saglasno da Ustavni sud BiH prihvati nacrt odluke, te tako odbaci Komšićev i Džaferovićev zahtjev kojim je zatražena ocjena ustavnosti Schmidtovih odluka, a troje je bilo protiv.Kako nije bilo pet potrebnih glasova, odluka nije mogla biti donesena.

Stoga je ovaj predmet prebačen za narednu plenarnu sjednicu Ustavnog suda BiH, kada će biti pripremljeni i nacrt odluke da se usvajaju zahtjevi Željka Komšića ili Šefika Džaferovića.

Ukoliko i taj nacrt ne dobije podršku petero sudija, formalno-pravno eće biti odluke i predmet će biti prebačen na neku od narednih plenarnih sjednica, kada Ustavni sud BiH bude u punom sazivu.Izvjestiteljica u ovom slučaju je švicarska sutkinja Helen Keller.

Ona je sa stručnim službama i savjetnicima u Ustavnom sudu BiH bila pripremila prijedlog odluke kojim se odbijaju zahtjevi Željka Komšića i Šefika Džaferovića, prenosi Istraga.

klix.ba