USPJEH EDINA HUŠIĆA IZ BIJELJINE: IZ VIHORA RATA DO PRESTIŽNE NAGRADE U VELIKOJ BRITANIJI

Pametni smo zaista!

Društvo za operativna istraživanja dodijelilo je Edinu Hušiću 2. mjesto na konkursu diplomiranih doktora nauka.za njegovu doktorsku disertaciju.

Nagrada, za ‘Najuglednije tijelo istraživanja koje vodi do dodjele doktorata u oblasti OR’, je godišnja nagrada, a nagrada se dodjeljuje na Blackett predavanju The OR Society u novembru u Velikoj Britaniji.Inicijalne nominacije su obično od strane eksternog ispitivača koji je identifikovao tijelo istraživanja kao izuzetno kvalitetno.

Tuzlak Edin Husić imao je samo 11 dana kada je u oktobru ratne 1993. godine, iz rodne Bijeljine, skupa sa svojim roditeljima i bratom, u razmjeni, stigao u Tuzlu.

Nedavno je doktorirao iz oblasti matematike na čuvenoj London School of Economics (LSE) u Londonu.

Edin je osnovnu i srednju školu završio u Tuzli, nakon čega je upisao studij matematike na Univerzitetu Primorska u Kopru u Sloveniji, gdje je završio i master program iz matematike. Želja za sticanjem znanja odvela ga je potom na poznati ENS Univerzitet u Lionu na kome završava i master studij iz teorijske kompmjuterske nauke, što mu je itekako pomoglo da bude primljen na doktorski studij na LSE.

Edin se iz Londona preselio u Lugano, na postdoktorsku poziciju na čuvenom švicarskom Institutu za studij umjetne inteligencije (IDSIA).To je naš Edin. Čestitam brate! Samo naprijed.

DR EDHEM ČUSTOVIĆ