More
  spot_img

  Uspio u Evropi, u rodni kraj uložio 3 miliona KM

  Po završetku srednje škole u izbjeglištvu u Zavidovićima, Safet Alić (39) iz Žutice kod Srebrenice, kao i mnogi njegovi sugrađani, otišao je u svijet trbuhom za kruhom. Polovinom 2002. godine skrasio se u Švicarskoj, gdje je dobio posao u preduzeću za sakupljanje i prodaju sekundarnih sirovina.

  Nakon što je savladao jezik, dao je otkaz na poslu i osnovao firmu za prodaju nekretnina, čime se i danas bavi. Kaže da je u proteklih 15 godina u poslovne, stambene i druge objekte u rodnoj Srebrenici uložio tri miliona maraka.

  – Kupio sam zgradu u centru Srebrenice, napravio motel s restoranom i 18 soba, dva apartmana i toliko poslovnih prostora. Nažalost, zbog malog broja građana i posjetilaca u Srebrenici, motel je privremeno zatvoren. Usto, na jezeru Perućac izgradio sam još jedan motel, a u toku je izrada projekta za podizanje etno-sela na tom lokalitetu. U gradu sam kupio i obnovio kuću, kao i onu porodičnu u rodnom selu – govori Alić za Dnevni avaz.

  Ovaj mladi poslovni čovjek nastavio je i dalje ulagati u svoj kraj, pa je tako u selu Meraje, nedaleko od rodnog doma, kupio devet dunuma zemlje i započeo izgradnju farme brojlera.

  Površina farme je 3.750 kvadratnih metara, a kapacitet je 70.000 tovljenih pilića po jednom turnusu. U ovu investiciju do kraja godine uložit će još dva miliona maraka i zaposliti desetoricu mladića iz svog sela.

  Osim što u Srebrenici ulaže novac, Alić je u okruženju poznat kao veliki humanista. Donira sredstva za izgradnju seoskih puteva, školovanje odličnih učenika, pomaže siromašnima, mnogim udruženjima, vjerskim zajednicama i sportskim klubovima. Svaki godišnji odmor s porodicom provodi u Srebrenici, rodnom selu, jer ga, kako kaže, druge zemlje ne privlače, piše Avaz.

  biznisinfo

  spot_img

  Aktuelno

  spot_img

  Povezani članci